Rotavírusové hnačkové ochorenia

redakcia 0

Vyše 1 300 najmenších detí ročne skončí na Slovensku v nemocnici s rotavírusovou gastroenteritídou. Do piateho roku života sa s rotavírusmi stretne prakticky každé dieťa!…

Probiotiká. Potrebujeme ich?

Eva Pavlíková 2

V posledných rokoch sa čím ďalej tým častejšie stretávame s pojmom „probiotiká“. Mávajú na nás z pútačov na novinky v chladiacich pultoch s jogurtami, svieti…

Rotavírus – najčastejšie otázky

Martin Kasarda 4

Aké sú príznaky rotavírusovej hnačky, ako ju odlíšiť od iných porúch tráviaceho traktu? Rotavírus sa dostáva do tela z okolitého prostredia prostredníctvom zažívacieho traktu. Kým…

Probiotiká aj u detí

MUDr. Šašková Ľubica 4

Tráviaci trakt dieťaťa je pred narodením sterilný. Na jeho osídľovanie po pôrode má najväčší vplyv výživa dieťaťa. Okrem iných mikroorganizmov, ktoré kolonizujú črevo novorodenca, dochádza…

Pitný režim je dôležitý

redakcia 0

Význam tekutín v ľudskom organizme. Tekutiny sú pre človeka nevyhnutné pre život, pre zabezpečenie všetkých životných dejov a biochemických reakcií potrebných na prežitie. Slúžia nielen…

Alergie na potraviny

Marcela Chobotová 1

Alergia je precitlivelá reakcia na kontakt s niektorou látkou, ktorá za normálnych okolností býva neškodná. Alergické reakcie sa môžu prejaviť buď okamžite, alebo sa ich…

Celiakia a bezlepková diéta

Daniela Divílková 2

Celiaka – vážne ochorenie, ktorá sa vyznačuje neschopnosťou črevných stien spracovať lepok (glutén) v potravinách. Lepok sa nachádza v prevažnej väčšine obilovín, používaných v jedlách….

Vláknina? To mám jesť otruby?

Dagmar Mozolová, redakcia 2

Načo nám je vláknina Kde sa nachádzaVláknina sa nachádza v potravinách rastlinného pôvodu: v obilninách, celozrnnom chlebe, pečive, celozrnných cestovinách, vločkách, v ryži, zemiakoch, v…

Mlieko, chlieb náš každodenný…

Eva Pavlíková 0

Ak na našom portáli použijete vyhľadávač a zadáte heslo: „mlieko“, načíta sa Vám okolo 110 článkov, ktoré nejakým spôsobom mliečnu výživu spomínajú, komentujú, podporujú alebo…