ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
Detské chorobyZdravotníctvo

Viete, čo znamenajú hodnoty CRP?

 Mária Kopčíková   20.06.2017   5

Na to, že v prípade potreby nášmu dieťaťu pediater zmeria CRP, sme si už asi zvykli, keďže by ho mali mať už všetci pediatri. Radi sa vyhneme antibiotickej liečbe, ak to naozaj nie je nevyhnutné.

 

Čo hovoria hodnoty, ktoré prístroj určí ?

V ambulantnej starostlivosti sa CRP používa ako podpora pri diagnostickom rozhodovaní sa lekára v prípade infekčných chorôb. Napomáha diferenciálnej diagnostike (medzi dvomi ochoreniami, ktorých príznaky sú veľmi podobné, na stanovenie presnej diagnózy):

Infekcie horných dýchacích ciest a vírusové infekcie

všeobecne: 

  • hladina CRP je vyššia pri infekciách dolného dýchacieho traktu než pri infekciách horného dýchacieho traktu
  • hladina CRP je vyššia pri bakteriálnych infekciách dýchacieho traktu než pri vírusových
  • hladina CRP závisí od dĺžky trvania choroby

výnimky: pri niektorých vírusových ochoreniach môže hladina CRP relatívne vysoká (Epstein Barr vírus - mononukleóza, adenovírus, vírus parainfluenzy)

Lekári zistili, že približne tretina detí s akútnym zápalom stredného ucha vo veku do jedného roku má zvýšenú hodnotu CRP (< 75 mg/l). U starších detí s bakteriálnym akútnym zápalom stredného ucha môže byť hodnota CRP viac než 100 mg/l.

CRP je užitočnou diagnostickou pomôckou pri akútnej maxilárnej sínusitíde (zápal čelovej dutiny). Vo viac než 50% prípadov bakteriálnej maxilárnej sínusitídy je CRP nad 25 mg/l.

V prvých dňoch rubeoly je priemerná hodnota sérového CRP zvýšená na ~15 mg/l (len zriedkavo nad 30 mg/l). V prípade nekomplikovaných osýpok je hladina CRP normálna, alebo len mierne zvýšená. Vo vážnych prípadoch s komplikovanou infekciou dýchacích ciest (bakteriálna superinfekcia) je priemerná hodnota CRP výrazne zvýšená.

CRP ako prostriedok na predchádzanie zbytočnému užívaniu antibiotík pri respiračných infekciách.

Infekcie horných dýchacích ciest, ako bronchitída a chrípka, sú najčastejšími infekčnými chorobami vyskytujúcimi sa vo všeobecnej praxi. Vo väčšine prípadov je veľmi ťažké, až nemožné, rozlíšiť len na základe klinického obrazu, či sa jedná o vírusové alebo bakteriálne ochorenie. Rýchly test na stanovenie hladiny CRP je pre lekára hodnotným nástrojom pri rozhodovaní sa medzi nutnosťou okamžitej liečby a prípadným ďalším sledovaním vývoja choroby.

Deti majú nižšiu základnú hladinu CRP než dospelí ľudia, preto sa u nich za hraničné považujú nižšie hodnoty CRP než u dospelých.

Všeobecne možno pri všetkých infekciách horných dýchacích ciest, bronchiálnych a chrípkových infekciách s dobou trvania klinických príznakov viac než 1 deň považovať za hraničnú hodnotu CRP ~50 mg/l u dospelých a starších detí a ~25 mg/l u mladších detí. Tieto hodnoty svedčia o vírusovej, resp. len miernej, neinvazívnej bakteriálnej infekcií.

Ak klinické príznaky trvajú menej než 1 deň, za hraničnú sa u dospelých a starších detí považuje hodnota CRP ~25 mg/l (resp. normálna až hranične zvýšená honota u mladších detí). Treba vždy brať do úvahy fakt, že pri veľmi krátkom trvaní choroby (menej než 12 hodín) môže byť hladina CRP normálna aj v prípade vážnej bakteriálnej infekcie prejavujúcej sa prudkými klinickými príznakmi. V takomto prípade je nevyhnutná okamžitá antibiotická liečba. Bakteriálnu infekciu možno dodatočne potvrdiť ďalším stanovením hladiny CRP o niekoľko hodín neskôr (3-6).

Infekcie močového traktu

Hodnota CRP pri infekciách močového traktu závisí od toho, ktorá časť močového traktu je infikovaná. Pri meraní hladiny CRP u 4-19 ročných dievčat so zápalom močového mechúra sa zistili hodnoty CRP pod 30-50 mg/l (stredná hodnota < 10 mg/l). V skupine pacientov s pyelonefritídou boli u všetkých pacientov namerané hodnoty nad 10-20 mg/l, často presahujúce 100 mg/l (stredná hodnota 75 mg/l, rozsah do ~ 230 mg/l).

Tieto očakávané rozdiely v hladinách CRP môžu byť dôležité pri posudzovaní závažnosti infekcie močového traktu u pacientov neschopných popísať príznaky (deti, pacienti v bezvedomí, pacienti s demenciou).

Infekcie novorodencov a detí


Využitie tohto parametra na hodnotenie infekcií u novorodencov je podľa lekárov komplikované. Po prvých dňoch života má CRP v súvislosti s novorodeneckými infekciami oveľa vyššiu citlivosť aj špecifickosť.

V novorodeneckom období majú vážne infekčné choroby len vágne klinické príznaky a preto je  niekoľkonásobné meranie CRP mimoriadne užitočné. Nízka hodnota CRP môže indikovať vážnu prognózu, preto treba v takýchto prípadoch začať antimikrobiálnu terapiu na základe klinického podozrenia. Aby bolo možné získať zo stanovenia CRP optimálne informácie, je v novorodeneckom období mimoriadne dôležité načasovanie odberu vzorky a niekoľkonásobné meranie.  CRP má veľkú hodnotu pri sledovaní účinnosti liečby.

U detí s horúčkou je podozrenie na vírusovú infekciu ak pri trvaní choroby viac než 12 hodín je hladina CRP pod 20 mg/l a klinické príznaky jasne nepoukazujú na vážnu bakteriálnu infekciu. Ak je hladina CRP nad 20-40 mg/l, treba za príčinu horúčky považovať bakteriálnu infekciu.

Vyhodnocovanie výsledkov všeobecne

  • <10 mg/l           normálna hodnota
  • 10–25 mg/l        zvýšená hodnota, avšak s malou diagnostickou dôležitosťou počas ATB terapie by hladina CRP mala byť pod touto hodnotou nevylučuje bakteriálnu infekciu, ak choroba v čase odberu vzorky trvala príliš krátko o niekoľko hodín neskôr odoberte novú vzorku
  • 25-50 mg/l         „je tam nejaká infekcia“ – bakteriálna alebo vírusová?
  • 50-100 mg/l       bežné pri bakteriálnych infekciách, zriedkavé pri vírusových infekciách
  • > 100 mg/l         bežné pri bakteriálnych infekciách

Konkrétnu hodnotu je dobré vždy skonzultovať s pediatrom (alebo iným odborníkom), pretože samotná hodnota musí byť braná do úvahy v súvislostiach – a tie pozná najlepšie lekár.

Spracované podľa: školiace centrum CRP

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.2 z 5. Celkom 53 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité. 
Najčítanejšie
Komentáre k článku
Lenka napísané 17.06.2018 23:36

Dobry vecer,

prosim Vas o radu. Dnes je sobota, vo stvrtok bola moja 2rocna dcera cely den ospala, co u nej nie je zvykom. Nakoniec dna mala teplotu 39,3. Dala som jej nurofen. Potom este v noci mala tiez cez 38, tak som jej opat dala nurofen a na druhy den sme sli k jej pediatricke. Ta jej namerala 37,3, spravila CRP: hodnoty boli cosi cez 40 a tak nam dala ATB: Ospen. Pozrela jej do hrdla povedala, ze je to angina. Doktorka jej zobrala iba moc, no nie ster z hrdla, ci nosa, mna napadlo az doma, o to poziadat. Sli sme domov, dcera vsak uz bola cula ako rybicka, na nic si nestazovala. Snazila som sa jej dat ABT, avsak marne. Normalne s tymto nemame problem. Davam jej vitamin c, b ked vidim ze na nu nieco ide. Nikdy nenamieta.. tak som bola sklucena..Vecer som to skusala, no opat to nevyslo.. podarilo sa mi asi zazrakom dat jej aspon nurofen na snizenie teploty kt. mala 38,3... Rano uz nemala ani teplotu, vyzerala uplne v poriadku. Nema ani zapach z ust. Ani nechutenstvo. tak sme sa s muzom rozhodli s atb pockat. Dnes je nedela vecer dcera vyzera byt v uplnom poriadku. nestazuje sa na nic, nema teplotu, papa riadne ako vzdy, aj pit si pyta. Doktorka jej zobrala iba moc, no nie ster z hrdla, ci nosa, mna napadlo az doma, o to poziadat. Teraz neviem, ci moze mat angina takyto hladky priebeh.. a naozaj jej mam zacat davat ATB, alebo ist este raz k doktorke a poprosit o dodatocne stery, ci CRP??

 

Vdaka vopred za odpoved.

Lenka napísané 17.06.2018 23:35

Dobry vecer,

prosim Vas o radu. Dnes je sobota, vo stvrtok bola moja 2rocna dcera cely den ospala, co u nej nie je zvykom. Nakoniec dna mala teplotu 39,3. Dala som jej nurofen. Potom este v noci mala tiez cez 38, tak som jej opat dala nurofen a na druhy den sme sli k jej pediatricke. Ta jej namerala 37,3, spravila CRP: hodnoty boli cosi cez 40 a tak nam dala ATB: Ospen. Pozrela jej do hrdla povedala, ze je to angina. Doktorka jej zobrala iba moc, no nie ster z hrdla, ci nosa, mna napadlo az doma, o to poziadat. Sli sme domov, dcera vsak uz bola cula ako rybicka, na nic si nestazovala. Snazila som sa jej dat ABT, avsak marne. Normalne s tymto nemame problem. Davam jej vitamin c, b ked vidim ze na nu nieco ide. Nikdy nenamieta.. tak som bola sklucena..Vecer som to skusala, no opat to nevyslo.. podarilo sa mi asi zazrakom dat jej aspon nurofen na snizenie teploty kt. mala 38,3... Rano uz nemala ani teplotu, vyzerala uplne v poriadku. Nema ani zapach z ust. Ani nechutenstvo. tak sme sa s muzom rozhodli s atb pockat. Dnes je nedela vecer dcera vyzera byt v uplnom poriadku. nestazuje sa na nic, nema teplotu, papa riadne ako vzdy, aj pit si pyta. Doktorka jej zobrala iba moc, no nie ster z hrdla, ci nosa, mna napadlo az doma, o to poziadat. Teraz neviem, ci moze mat angina takyto hladky priebeh.. a naozaj jej mam zacat davat ATB, alebo ist este raz k doktorke a poprosit o dodatocne stery, ci CRP??

 

Vdaka vopred za odpoved.

Gitka napísané 26.04.2018 10:36

Aj môj malý 5ročný syn má CRP 151 a hoci sme strávili 4 hodiny na Kramároch a robili mu rôzne vyšetrenia (sonografiu brucha, rentgen pľúc, ORL a rozbor moču - leukocity nenašli), nič mu nenašli. Ja si však myslím, že to má z verejného bazéna, keď prehltol pár krát vodu.

Brano napísané 26.03.2018 10:47

Dobry den prajem. Chcem sa opytat syn ma horucky 38 az 39. Ma hnedy moc a bolia ho usi. Boli sme na vysetreniach ale nema zapal stredneho ucha a CRP ma 241. Doktori nevedia co mu je

Andrej napísané 27.03.2018 17:56

Ahoj Brano. Uz viete co je synovi? Mam rovnake priznaky a lekar nevie co mi je. Ani hrdlo neboli.

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Náš TIP
Komentáre k článku
Lenka napísané 17.06.2018 23:36

Dobry vecer,

prosim Vas o radu. Dnes je sobota, vo stvrtok bola moja 2rocna dcera cely den ospala, co u nej nie je zvykom. Nakoniec dna mala teplotu 39,3. Dala som jej nurofen. Potom este v noci mala tiez cez 38, tak som jej opat dala nurofen a na druhy den sme sli k jej pediatricke. Ta jej namerala 37,3, spravila CRP: hodnoty boli cosi cez 40 a tak nam dala ATB: Ospen. Pozrela jej do hrdla povedala, ze je to angina. Doktorka jej zobrala iba moc, no nie ster z hrdla, ci nosa, mna napadlo az doma, o to poziadat. Sli sme domov, dcera vsak uz bola cula ako rybicka, na nic si nestazovala. Snazila som sa jej dat ABT, avsak marne. Normalne s tymto nemame problem. Davam jej vitamin c, b ked vidim ze na nu nieco ide. Nikdy nenamieta.. tak som bola sklucena..Vecer som to skusala, no opat to nevyslo.. podarilo sa mi asi zazrakom dat jej aspon nurofen na snizenie teploty kt. mala 38,3... Rano uz nemala ani teplotu, vyzerala uplne v poriadku. Nema ani zapach z ust. Ani nechutenstvo. tak sme sa s muzom rozhodli s atb pockat. Dnes je nedela vecer dcera vyzera byt v uplnom poriadku. nestazuje sa na nic, nema teplotu, papa riadne ako vzdy, aj pit si pyta. Doktorka jej zobrala iba moc, no nie ster z hrdla, ci nosa, mna napadlo az doma, o to poziadat. Teraz neviem, ci moze mat angina takyto hladky priebeh.. a naozaj jej mam zacat davat ATB, alebo ist este raz k doktorke a poprosit o dodatocne stery, ci CRP??

 

Vdaka vopred za odpoved.

Lenka napísané 17.06.2018 23:35

Dobry vecer,

prosim Vas o radu. Dnes je sobota, vo stvrtok bola moja 2rocna dcera cely den ospala, co u nej nie je zvykom. Nakoniec dna mala teplotu 39,3. Dala som jej nurofen. Potom este v noci mala tiez cez 38, tak som jej opat dala nurofen a na druhy den sme sli k jej pediatricke. Ta jej namerala 37,3, spravila CRP: hodnoty boli cosi cez 40 a tak nam dala ATB: Ospen. Pozrela jej do hrdla povedala, ze je to angina. Doktorka jej zobrala iba moc, no nie ster z hrdla, ci nosa, mna napadlo az doma, o to poziadat. Sli sme domov, dcera vsak uz bola cula ako rybicka, na nic si nestazovala. Snazila som sa jej dat ABT, avsak marne. Normalne s tymto nemame problem. Davam jej vitamin c, b ked vidim ze na nu nieco ide. Nikdy nenamieta.. tak som bola sklucena..Vecer som to skusala, no opat to nevyslo.. podarilo sa mi asi zazrakom dat jej aspon nurofen na snizenie teploty kt. mala 38,3... Rano uz nemala ani teplotu, vyzerala uplne v poriadku. Nema ani zapach z ust. Ani nechutenstvo. tak sme sa s muzom rozhodli s atb pockat. Dnes je nedela vecer dcera vyzera byt v uplnom poriadku. nestazuje sa na nic, nema teplotu, papa riadne ako vzdy, aj pit si pyta. Doktorka jej zobrala iba moc, no nie ster z hrdla, ci nosa, mna napadlo az doma, o to poziadat. Teraz neviem, ci moze mat angina takyto hladky priebeh.. a naozaj jej mam zacat davat ATB, alebo ist este raz k doktorke a poprosit o dodatocne stery, ci CRP??

 

Vdaka vopred za odpoved.

Gitka napísané 26.04.2018 10:36

Aj môj malý 5ročný syn má CRP 151 a hoci sme strávili 4 hodiny na Kramároch a robili mu rôzne vyšetrenia (sonografiu brucha, rentgen pľúc, ORL a rozbor moču - leukocity nenašli), nič mu nenašli. Ja si však myslím, že to má z verejného bazéna, keď prehltol pár krát vodu.

Brano napísané 26.03.2018 10:47

Dobry den prajem. Chcem sa opytat syn ma horucky 38 az 39. Ma hnedy moc a bolia ho usi. Boli sme na vysetreniach ale nema zapal stredneho ucha a CRP ma 241. Doktori nevedia co mu je

Andrej napísané 27.03.2018 17:56

Ahoj Brano. Uz viete co je synovi? Mam rovnake priznaky a lekar nevie co mi je. Ani hrdlo neboli.

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised