Načo nám je vláknina
- upravuje motilitu čriev,
- navodzuje rovnováhu mikrobiálnej flóry,
- chráni črevnú sliznicu a podporuje jej regeneráciu,
- reguluje zažívanie,
- urýchľuje prechod trávenej potravy,
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi,
- pomáha bojovať proti obezite.
Kde sa nachádza
Vláknina sa nachádza v potravinách rastlinného pôvodu: v obilninách, celozrnnom chlebe, pečive, celozrnných cestovinách, vločkách, v ryži, zemiakoch, v zelenine, ovocí, orechoch a strukovinách. Vo výrobkoch z bielej múky sa nenachádza, keďže je táto pri spracovaní zbavená nestráviteľných častí, a teda aj vlákniny. Na Slovensku stále vo veľkom množstve konzumuje „biele“ pečivo, chlieb a cukrárenské výrobky, teda potraviny chudobné na vlákninu, rovnako ako cestoviny, pizza, koláče, mliečne výrobky a výrobky z mäsa, kde je obsah vlákniny naozaj minimálny alebo žiadny.Koľko vlákniny máme prijať?
Prehľadnú tabuľku s odporučenými dávkami a potravinami, kde sa nachádza, nájdete v odbornom článku Vláknina v potravinách: www.vup.sk/vlaknina.htm. Pozor! Aj jej zvýšený príjem má svoje riziká, medzi ktoré môžu patriť plynatosť, vracanie, tráviace problémy, nedostatočné vstrebávanie minerálov. Preto je najlepšie zorientovať sa v množstve vlákniny v tej – ktorej potravine a tak sa naučiť jej príjem regulovať.
Kde sa nachádza
Vláknina sa nachádza v potravinách rastlinného pôvodu: v obilninách, celozrnnom chlebe, pečive, celozrnných cestovinách, vločkách, v ryži, zemiakoch, v zelenine, ovocí, orechoch a strukovinách. Vo výrobkoch z bielej múky sa nenachádza, keďže je táto pri spracovaní zbavená nestráviteľných častí, a teda aj vlákniny. Na Slovensku stále vo veľkom množstve konzumuje „biele“ pečivo, chlieb a cukrárenské výrobky, teda potraviny chudobné na vlákninu, rovnako ako cestoviny, pizza, koláče, mliečne výrobky a výrobky z mäsa, kde je obsah vlákniny naozaj minimálny alebo žiadny.
Koľko vlákniny máme prijať?
Prehľadnú tabuľku s odporučenými dávkami a potravinami, kde sa nachádza, nájdete v odbornom článku Vláknina v potravinách: www.vup.sk/vlaknina.htm. Pozor! Aj jej zvýšený príjem má svoje riziká, medzi ktoré môžu patriť plynatosť, vracanie, tráviace problémy, nedostatočné vstrebávanie minerálov. Preto je najlepšie zorientovať sa v množstve vlákniny v tej – ktorej potravine a tak sa naučiť jej príjem regulovať.
Cafte . Ja mam vyborne skusenosti a aj moj otec s otrubami- pozor nie je to to iste ako vlocky.!!
kupujem otruby v bio obchodoch, ale nie vzdy maju…
konecne maju aj nemlete co su na udrzanie spravneho zazivania a vyprazdnovania najlepsia volba a zatial sa mi nestalo ze by nemali na sklade. Mnam a su ako musli, nie ako ten nas prachovy odpad….jaj a adresa http://www.dukan-shop.sk