Vláknina? To mám jesť otruby?

Dagmar Mozolová, redakcia 2

Načo nám je vláknina

  • upravuje motilitu čriev,
  • navodzuje rovnováhu mikrobiálnej flóry,
  • chráni črevnú sliznicu a podporuje jej regeneráciu,
  • reguluje zažívanie,
  • urýchľuje prechod trávenej potravy,
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi,
  • pomáha bojovať proti obezite.

    Kde sa nachádza
    Vláknina sa nachádza v potravinách rastlinného pôvodu: v obilninách, celozrnnom chlebe, pečive, celozrnných cestovinách, vločkách, v ryži, zemiakoch, v zelenine, ovocí, orechoch a strukovinách. Vo výrobkoch z bielej múky sa nenachádza, keďže je táto pri spracovaní zbavená nestráviteľných častí, a teda aj vlákniny. Na Slovensku stále vo veľkom množstve konzumuje „biele“ pečivo, chlieb a cukrárenské výrobky, teda potraviny chudobné na vlákninu, rovnako ako cestoviny, pizza, koláče, mliečne výrobky a výrobky z mäsa, kde je obsah vlákniny naozaj minimálny alebo žiadny.

    Koľko vlákniny máme prijať?
    Prehľadnú tabuľku s odporučenými dávkami a potravinami, kde sa nachádza, nájdete v odbornom článku Vláknina v potravinách: www.vup.sk/vlaknina.htm. Pozor! Aj jej zvýšený príjem má svoje riziká, medzi ktoré môžu patriť plynatosť, vracanie, tráviace problémy, nedostatočné vstrebávanie minerálov. Preto je najlepšie zorientovať sa v množstve vlákniny v tej – ktorej potravine a tak sa naučiť jej príjem regulovať.

Kde sa nachádza
Vláknina sa nachádza v potravinách rastlinného pôvodu: v obilninách, celozrnnom chlebe, pečive, celozrnných cestovinách, vločkách, v ryži, zemiakoch, v zelenine, ovocí, orechoch a strukovinách. Vo výrobkoch z bielej múky sa nenachádza, keďže je táto pri spracovaní zbavená nestráviteľných častí, a teda aj vlákniny. Na Slovensku stále vo veľkom množstve konzumuje „biele“ pečivo, chlieb a cukrárenské výrobky, teda potraviny chudobné na vlákninu, rovnako ako cestoviny, pizza, koláče, mliečne výrobky a výrobky z mäsa, kde je obsah vlákniny naozaj minimálny alebo žiadny.

Koľko vlákniny máme prijať?
Prehľadnú tabuľku s odporučenými dávkami a potravinami, kde sa nachádza, nájdete v odbornom článku Vláknina v potravinách: www.vup.sk/vlaknina.htm. Pozor! Aj jej zvýšený príjem má svoje riziká, medzi ktoré môžu patriť plynatosť, vracanie, tráviace problémy, nedostatočné vstrebávanie minerálov. Preto je najlepšie zorientovať sa v množstve vlákniny v tej – ktorej potravine a tak sa naučiť jej príjem regulovať.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Spätné upozornenie: Vláknina - DetskeChoroby
  2. Cafte . Ja mam vyborne skusenosti a aj moj otec s otrubami- pozor nie je to to iste ako vlocky.!!

    kupujem otruby v bio obchodoch, ale nie vzdy maju…

    konecne maju aj nemlete co su na udrzanie spravneho zazivania a vyprazdnovania najlepsia volba a zatial sa mi nestalo ze by nemali na sklade. Mnam a su ako musli, nie ako ten nas prachovy odpad….jaj a adresa http://www.dukan-shop.sk

Pridaj komentár