Skrížená alergická reakcia

Monika Vandáková 0

Za 80% potravinových reakcií starších detí, adolescentov a dospelých  je zodpovedná skrížená alergia medzi respiračnými alergénmi a podobnými alergémni v potravinách (ovocie, zelenina, orechy). Imunitná odpoveď je namierená proti rastlinným a živočíšnym proteínom a môže vyvolať rôzne zdravotné ťažkosti.

Najviac nás straší anafylaxia, ktorá začína pár sekúnd alebo minút po stretnutí sa s alergénom.  Pozorujeme ju ako výsev žihľavky, opuch hrtanu, bronchospasmus, pokles tlaku s točením hlavy, až strata vedomia.

shutterstock

Potravinové alergény

Príčinou potravinovej alergie môže byť v podstate úplne každá potravina. Potravinových alergénov, ktoré za väčšinu týchto komplikáciu zodpovedajú, je len niekoľko:

  • U detí najčastejšie: mlieko, mliečne výrobky, vajíčko, pšenica, arašidy, ryby, sója
  • U dospelých: zeler, ovocie, orechy, arašidy, ryby, krevety, exotické ovocie

Orálny alergický syndróm

Je to súbor alergických prejavov v ústnej dutine a priľahlých častiach, ktoré nastúpia po kontakte sliznice s alergénom.

Príznaky: začervenanie okolo pier, podráždenie a opuch pier, sliznice ústnej dutiny, svrbenie podnebia, zápal ďasien. Objavia sa takmer ihneď po konzumácii čerstvých  jabĺk, ovocia, surovej zeleniny a orechov. Najnebezpečnejšími potravinami z hľadiska následkov vo forme anafylaktického šoku sú zeler,  arašidy a morské živočíchy. Až po nich nasleduje reakcia na hmyz a po liekové reakcie.

Viete rozdiel? Potravinová alergia alebo intolerancia?

Skrížené alergické reakcie

Fenomén skríženej alergie je predmetom intenzívneho výskumu. Dnes  je už známe  presné zloženie skrížene reagujúcich proteínov a majú svoje laboratórne označenie.  Tak vznikli i nasledujúce skupiny – senzibilizačné vzory s peľmi asociovanej potravinovej alergie.


Skrížené reakcie

Peľ brezy a potravinové alergény

  • Čerstvé ovocie: jablko, čerešňa, višňa, broskyňa, marhuľa, hruška
  • Exotické ovocie: kivi, litchi, avokádo
  • Surová zelenina:surový zeler, karotka, zemiaky, špargľa, hrášok
  • Orech: lieskové, vlašské, mandle

 

Peľ tráv, obilnín a potravinové alergény

  • Rajčiny,
  • Sója, šošovica, mango, špenát, cukrová repa,
  • Pšeničná múka, arašidy
  • Melóny cukrové, vodové

Peľ artemisie a potravinové alergény

 

  • Zeler (aj varený), karotka, petržlen
  • Korenie: fenikel, kari, aníz, chilli,koriander,estragón, artičoky, rumanček, slnečnicové semienka, paštrnák, ligurček, bazalka, majorán, oregáno , tymián,rozmarín, mäta, šalvia, feferónky, zelené a čierne korenie
  • Mango 

 

Latex – ovocný syndróm 

 

  • Banány
  • Avokádo
  • Kiwi
  • Jedlý gaštan , papája, figy, datle, ananás, grapefruit, melón, broskyne
  • Špenát, zemiaky, paradajky 

 

Roztoče – kôrovce syndróm

 

 

Kraby, raky, ústrice, krevety, slimáky, langusty

 

Spracované podľa odborného príspevku MUDr. Dariny Čomajovej, CSc, Alergologické pracovisko KTaPCh FN,  pre Schering Plought.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 4,60 z 5)
Loading...
Author image

Monika Vandáková

Som skeptik, melancholik a kritik. Prežila som v tomto duchu aj svoje detstvo a dospievanie, a ani teraz v postavení matky ma to neprešlo. Pochádzam z Košíc a mám dve malé deti. Rada píšem o veciach, témach a problémoch, ktoré sa ma osobne týkajú.

články autora...

Pridaj komentár