Za 80% potravinových reakcií starších detí, adolescentov a dospelých je zodpovedná skrížená alergia medzi respiračnými alergénmi a podobnými alergémni v potravinách (ovocie, zelenina, orechy). Imunitná odpoveď je namierená proti rastlinným a živočíšnym proteínom a môže vyvolať rôzne zdravotné ťažkosti.
Najviac nás straší anafylaxia, ktorá začína pár sekúnd alebo minút po stretnutí sa s alergénom. Pozorujeme ju ako výsev žihľavky, opuch hrtanu, bronchospasmus, pokles tlaku s točením hlavy, až strata vedomia.
Potravinové alergény
Príčinou potravinovej alergie môže byť v podstate úplne každá potravina. Potravinových alergénov, ktoré za väčšinu týchto komplikáciu zodpovedajú, je len niekoľko:
- U detí najčastejšie: mlieko, mliečne výrobky, vajíčko, pšenica, arašidy, ryby, sója
- U dospelých: zeler, ovocie, orechy, arašidy, ryby, krevety, exotické ovocie
Orálny alergický syndróm
Je to súbor alergických prejavov v ústnej dutine a priľahlých častiach, ktoré nastúpia po kontakte sliznice s alergénom.
Príznaky: začervenanie okolo pier, podráždenie a opuch pier, sliznice ústnej dutiny, svrbenie podnebia, zápal ďasien. Objavia sa takmer ihneď po konzumácii čerstvých jabĺk, ovocia, surovej zeleniny a orechov. Najnebezpečnejšími potravinami z hľadiska následkov vo forme anafylaktického šoku sú zeler, arašidy a morské živočíchy. Až po nich nasleduje reakcia na hmyz a po liekové reakcie.
Viete rozdiel? Potravinová alergia alebo intolerancia?
Skrížené alergické reakcie
Fenomén skríženej alergie je predmetom intenzívneho výskumu. Dnes je už známe presné zloženie skrížene reagujúcich proteínov a majú svoje laboratórne označenie. Tak vznikli i nasledujúce skupiny – senzibilizačné vzory s peľmi asociovanej potravinovej alergie.
Skrížené reakciePeľ brezy a potravinové alergény
- Čerstvé ovocie: jablko, čerešňa, višňa, broskyňa, marhuľa, hruška
- Exotické ovocie: kivi, litchi, avokádo
- Surová zelenina:surový zeler, karotka, zemiaky, špargľa, hrášok
- Orech: lieskové, vlašské, mandle
Peľ tráv, obilnín a potravinové alergény
- Rajčiny,
- Sója, šošovica, mango, špenát, cukrová repa,
- Pšeničná múka, arašidy
- Melóny cukrové, vodové
Peľ artemisie a potravinové alergény
- Zeler (aj varený), karotka, petržlen
- Korenie: fenikel, kari, aníz, chilli,koriander,estragón, artičoky, rumanček, slnečnicové semienka, paštrnák, ligurček, bazalka, majorán, oregáno , tymián,rozmarín, mäta, šalvia, feferónky, zelené a čierne korenie
- Mango
Latex – ovocný syndróm
- Banány
- Avokádo
- Kiwi
- Jedlý gaštan , papája, figy, datle, ananás, grapefruit, melón, broskyne
- Špenát, zemiaky, paradajky
Roztoče – kôrovce syndróm
Kraby, raky, ústrice, krevety, slimáky, langusty
Spracované podľa odborného príspevku MUDr. Dariny Čomajovej, CSc, Alergologické pracovisko KTaPCh FN, pre Schering Plought.