Kúpele Horný Smokovec

Lubica Janíková 0

V horúcich letných dňoch mávajú aj zdraví ľudia často ťažkosti s dýchaním, avšak oveľa horšie sú na tom deti s chronickými ochoreniami dýchacích ciest. Astmatici, či alergici znášajú horúčavy v betónovom meste naozaj zle a u detí sa to, okrem iného, prejaví aj na zmene nálady, nechutenstve a možno aj na poslušnosti. Preto, pokiaľ je to možné, nenechajte vaše dieťa „dusiť sa“ v takomto prostredí. U pediatra sa spýtajte na kúpeľnú liečbu a zoberte ho tam, kde mu bude lepšie, do inej nadmorskej výšky.

MUDr. Alena Urbanová, vedúca lekárka Kúpeľov Horný Smokovec vyzdvihuje ako účinnú liečbu najmä klimatoterapiu. „Vysokohorská klíma má obrovský vplyv na dýchacie cesty. Je tu dlhší a jasnejší slnečný svit, čistý vzduch, teda minimálne množstvo peľových alergénov, baktérií, či exhalátov. U nás stimulujeme imunitný systém inak, ako liekmi, teda klimatoterapiou a helioterapiou, ktoré veľmi pomáhajú znižovať chorobnosť.“ V prípade takýchto terapií ide jednoducho o zmenu klímy.

Kúpele Horný Smokovec majú ideálnu polohu v nadmorskej výške 960 m a sú tak najvyššie položenými kúpeľami pre deti a dorast na Slovensku. Deti sa počas pobytu pomaly adaptujú na vysokohorské prostredie a postupne na prechádzkach, či túrach zvyšujú námahu a záťaž dýchacích ciest. „Výkonnosť organizmu, najmä pľúc a srdca, zvyšujeme postupne, dávame ju na správnu mieru alebo dokonca vylepšujeme. Obohacuje to hlavne horský redší vzduch a slnečný svit. Učíme ich správne dýchať. Máloktoré dieťa to vie, pri počítači sa to nenaučí. Rozvíjame kapacitu pľúc a vysvetľujeme im techniku správneho dýchania,“ zdôrazňuje MUDr. Urbanová.

Základom liečby v Kúpeľoch Horný Smokovec je teda pobyt na vzduchu, a to v každom počasí, minimálne 5 hodín denne. Deti sa z Horného Smokovca dostanú na výlety do celých Vysokých Tatier. Chodia na túry, do jaskyne a najmä dýchajú čistý vzduch bez baktérií, prachu a peľov. Majú tam športoviská, kde sa môžu do sýtosti vyblázniť, zahrať si futbal, tenis, basketbal… Rodičia menších detí ocenia ihrisko, pieskovisko, preliezky a to všetko vo veľkej záhrade, poskytujúcej relax aj mamičkám. Aktivity v Kúpeľoch Horný Smokovec začínajú hneď ráno naplánovanými procedúrami, inhaláciami alebo inými cvičeniami. Deti trávia čas aj v bazénoch a saunách. Využíva sa aj liečebný telocvik, inhalácie, bioptron.

Deti tak vďaka blahodárne pôsobiacemu slnečnému svitu a čistému vzduchu nielenže zmiernia priebeh svojho ochorenia, ale tým, že strávia niekoľko pekných dní v príjemnom prostredí, získajú nové zážitky, či priateľstvá.

Viac informácií nájdete na www.kupelehs.sk.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár