Vápnik, zinok, železo. Stále nám niekde chýbajú, sledujeme reklamu, ktorá nás vyzýva piť mlieko od slovenských kravičiek papať kopu výživových doplnkov, aby sme nestrádali a mali primeranú hladinu všetkým minerálov.
Tak kde nájdete tie najznámejšie minerály?


Vápnik
je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Vďaka nemu sa nám dobre vyvíjajú zuby a kosti. Je nenahraditeľný pre správnu činnosť svalov, prenos nervových impulzov a zrážanlivosť krvi.
Kde sa vápnik prirodzene vyskytuje:
- Zelenina – brokolica, kel, kaleráb, špenát, čínska kapusta alebo pór, či ružičkový kel,
- Mak
- Strukoviny – sója, fazuľa, šošovica,
- Orechy – lieskové a vlašské orechy, mandle,
- Mlieko a mliečne výrobky (tvrdé syry, najmä syr parmezán), pre veľa ľudí sú však vhodnejšie zakvasené mliečne výrobky – jogurty, zákvasy,
- Celozrnné obilné výrobky, ľanové a sézamové semená a vňate,
- Morské ryby, najmä losos, tuniak, prípadne sardinky,
Zinok
je prvok, ktorý sa vyskytuje skoro vo všetkých orgánoch, no najvyššiu koncentráciu má v hormóne inzulín a významne rozhoduje o regulovaní metabolizmu cukrov v ľudskom organizme. Zinok tvorí jadro inzulínovej molekuly.
Poruchy tohto mechanizmu spôsobujú jednu z najčastejších chorôb cukrovku. Zinok aktivizuje vyše 100 enzýmov trávenia a metabolizmu. Reguluje pH v organizme, podporuje imunitný systém, pomáha v prevencii nachladnutia, chrípky, a iných infekcií. Urýchľuje liečenie rán, zranení, pooperačných rán a jaziev a pomáha liečiť anémiu.

Zdroje zinku:
- Obilniny – žitné klíčkové vločky, pšenica, pšeničné otruby, múka, chlieb,
- Prírodná ryža, strukoviny – fazuľa, hrach, sója,
- Semienka – tekvicové, slnečnicové, orechy,
- Mäso – hovädzie a bravčové, vaječný žĺtok, huby, hydina, ryby.

Železo
má v našom tele kľúčové postavenie, a to kvôli jeho práci v najcennejšej tekutine, v krvi. Hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.
Železo v potrave:
- Mäso – hovädzia a teľacia pečeň, hovädzie, jahňacie mäso, ryby,
- Orechy, sezam, ľan, mak, kokos,
- Semená slnečnice, tekvicové semená,
- Hrozienka, sušené marhule,
- Pšeničné klíčky, otruby, strukoviny,
- Listová zelenina, špenát, pažítka a petržlenová vňať,
- Melasa,
- Čierne ríbezle, brusnice, šťava zo sliviek.
