ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
Detské chorobyBrucho

Salmonelóza u detí

 Mária Kopčíková   27.07.2018   0

Salmonelóza je ochorenie spôsobené tyčinkovými baktériami, ktoré sa volajú salmonely. Tieto baktérie spôsobujú ochorenie zvierat, z ktorých sa potom prenášajú na človeka. Zvyčajne sa môžeme nakaziť z vajec alebo nedostatočnou tepelnou úpravou mäsa.

Shutterstock

 

Až 95 % ochorení na salmonelózu spôsobuje kmeň Salmonella enteritis, ktorá sa prenáša z vyššie uvedených produktov. Inkubačná doba je do 6 - 48 hodín.

Salmonelóza sa vyskytuje celoročne, no najviac práve v lete. Najčastejšími pacientmi sú predškolské deti a starí ľudia.

Ako sa môžeme nakaziť

Salmonela žije v črevnom trakte ľudí a zvierat. Do potravín sa dostane kontaktom rúk so stolicou týchto zvierat a ich nedostatočným umytím.

Ďalším zdrojom salmonelovej hnačky sú výrobky z nakazených zvierat - hovädzie mäso, hydina, mlieko, vajíčka, kontaminovaná zelenina a potraviny z nich pripravené. Ide najmä o tie s nedostatočnou tepelnou úpravou, ako sú majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, vaječné jedlá...

Zradné je, že nakazené potraviny vyzerajú a voňajú normálne, takže nákazu touto baktériou nemôžete „zacítiť“.

Zdroje nákazy sú:

  • zle tepelne upravená strava – teplo salmonely ničí a na ich zahubenie by malo stačiť 75 st. C. Zamrazenie však salmonely nezničí, iba ich udržuje v akomsi pokoji, no po rozmrazení sa znova prebudia k životu.
  • hydina a vajcia – k nákaze môže dôjsť vo veľkochovoch. Vajcia v surovom stave je vhodné používať čo najmenej (pozor na domáce majonézy, zmrzliny).
  • mrazené potraviny – pri nákupe treba dávať pozor, či je potravina naozaj zmrznutá a nie napoly rozpustená. Opakované rozmrazovanie a zmrazovanie môže byť tiež hrozbou množenia salmonel.
  • druhotná kontaminácia – nositeľmi salmonely môžu byť tiež hlodavci, kedy ku kontaminácii príde ich trusom alebo muchy, ktoré sa zase vyskytujú blízko fekálií. Preto je dôležitá ochrana potravín pri ich skladovaní.
Shutterstock

 

Príznaky nakazenia salmonelou

  • Vysoké teploty
  • Bolesti brucha, bolesti hlavy
  • Zvracanie, hnačka
  • U malých detí zelené stolice, často s prímesou krvi

Keď baktérie preniknú do tela, nejaký čas trvá, kým sa ochorenie ohlási. Táto inkubačná doba je pri salmonelóze do 48 hodín. Medzi hlavné príznaky patrí akútna hnačka, ktorá môže byť spojená s bolesťami brucha a zvracaním.

Po tom, ako sa baktérie rozšíria krvným obehom do tela, vyvolajú vysokú teplotu.

Kvôli silnej hnačke dochádza k veľkým stratám tekutín, čo je nebezpečné najmä u malých detí a starých ľudí. Signálom dehydratácie sú bolesti hlavy, zrýchlený pulz, tmavý moč, vpadnuté oči, nevrlosť.

Po pár dňoch ochorenie zvyčajne ustúpi, no vylučovanie salmonel môže pokračovať ešte niekoľko dní a týždňov po vymiznutí samotných príznakov ochorenia.

Ako ohrozuje hnačka zdravie dieťaťa

Už sme spomenuli, že pri sinej hnačke hrozí dehydratácia organizmu. Veľké množstvo ich dieťa stráca riedkou stolicou, spolu so soľami. Čím je dieťa menšie, tým väčšie riziko hrozí, pretože tkanivá menších detí obsahujú väčšie množstvo vody.  

Kedy hodnotíme stav dieťaťa ako závažný.

MUDr. Antošová uvádza, že:

  • ak je unavené, smädné, slabé, z predráždenosti upadá do letargie,
  • ak menej močí alebo prestane močiť úplne, pretože zadržiava všetky tekutiny,
  • ak má vpadnuté oči, vpadnutú fontanelu, výrazne znížené napätie kože,
  • ak má suché sliznice, jazyk aj pery,
  • ak  nemá  sliny  a pri plači mu chýbajú slzy,
  • ak má zrýchlený pulz, studené a vlhké končatiny.

Môžeme urobiť niečo, aby sme sa salmonelóze vyhli?

  • dodržiavajte hygienických zásad – umývať ruky pred jedlom, po použití WC, aj do prírody so sebou vziať trochu vody na tento účel, alebo dezinfekčný prostriedok.
  • kupujte mäso a vajcia len z overených zdrojov.
  • potraviny dobre skladujte, v chlade, v primeraných obaloch.
  • pri príprave jedál dodržiavajte hygienu – napr. na doske, kde ste krájali surové mäso, nekrájajte zeleninu do šalátu ...
  • do stravy zaraďujte minimum tepelne neupravených jedál.
Shutterstock

Ako sa salmonelóza lieči

V liečbe hnačky spôsobnej salmonelou sa využívajú tri zdroje - rehydratácia (náhrada tekutín), diéta a farmakologická liečba.

Liečba akútnej fázy salmonelózy spočíva v dostatočnom prívode tekutín s obsahom minerálov, vhodné sú stolové nesýtené minerálky, nesladený ovocný čaj, a v diéte, s minimálnym obsahom tuku (suché zemiaky, ryža, chudé hydinové, hovädzie alebo teľacie mäso).

Antibiotiká sú v akútnej hnačkovej fáze neúčinné, vhodné sú probiotiká, ktoré upravujú prirodzenú flóru v čreve.

Rehydratácia:

Okrem základnej potreby tekutín je dieťaťu potrebné nahradiť aj straty, ktoré v tekutinovom hospodárení spôsobuje častá stolica, zvracanie a potenie.

Základná potreba tekutín u detí do roka sa uvádza 150 ml/kg/deň. Teda ak má dieťa 6 kilogramov, za 24 hodín má prijať 900 ml tekutín. U detí od 1 do 3 rokov je táto základná potreba v rozmedzí 100 – 120 ml/kg/deň. V prípade, že dieťa úplne odmieta, nevie prijať tekutiny a strata na hmotnosti presahuje 10%, je potrebné zvážiť infúznu liečbu.

Na rehydratáciu je vhodné použiť: neperlivú minerálku, nesladený čierny čaj, ORS roztok (ryžovo – mrkvový odvar) alebo Kulíšek roztok. Akékoľvek tekutiny dieťaťu podávajte po malých dávkach a v častých intervaloch

Rehydratačný roztok si môžete aj sami vyrobiť doma:
1 liter prevarenej vody, 8 čajových lyžičiek cukru, 1 lyžička soli a 1 šálka nesladeného ovocného džúsu (ak ho nemáte, môžete ho vynechať).

Shutterstock


Diéta:

Je závislá od veku dieťaťa.

U dojčených deti pokračujeme v dojčení! Pred dojčením podávame ryžový odvar (50 ml), u detí nad 6 mesiacov môžeme skúsiť aj mrkvový odvar.

Deťom, ktoré sú na umelej výžive počas prvých 12 - 24 hodín  podávame čistý ryžový odvar (alebo mrkvový odvar u detí nad 6 mesiacov), neskôr pridávame mlieko, na ktoré je dieťa zvyknuté (nemeňte v tomto období značku umelého mlieka!).

Mlieko však nepripravujeme v obvyklej koncentrácii, ale tzv. tretinové a postupne dvojtretinové. Teda miešame len 1/3 objemu UM a pridávame ryžový odvar. Keď sa dieťa cíti lepšie a stolica je „lepšia“, zmiešame 2/3 mlieka a 1/3 ryžového odvaru. Neponáhľajte sa s opätovným nahradením plnej dávky mlieka. Celý proces môže trvať aj 10 dní.

U starších detí, ktoré konzumujú už aj tuhú stravu, na začiatku ochorenia nepodávame mlieko, len ryžovú alebo mrkvový odvar. Postupne a po malých dávkach pridávame popučené banány, jablko, varené zemiaky, neskôr mixovanú ryžu s mäsom, staršie žemle alebo rožky. Až o niekoľko dní skúsime probiotický jogurt, ovocie, zeleninu.

Dieťa do jedla nenúťte, ponúkajte ho, ale ak nechce jesť, nechajte ho tak. Dôležitejšie ako samotné jedlo je podávanie tekutín!

Lieky

Ako sme spomenuli, pri liečbe sa nepoužívajú antibiotiká, ale probiotiká. Z ďalších liečiv sa používa najmä Smecta.

Zdravotný stav vášho dieťaťa vždy konzultujte s pediatrom!

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.2 z 5. Celkom 25 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité. 
Najčítanejšie
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Náš TIP
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised