Bezlepkové výrobky by mali byť jasne označené prečiarknutým klasom.
Iná strava – väčšie náklady
Už sme spomenuli, že na tento typ diétnej stravy je možné dostať finančnú kompenzáciu. Ako to ale vidia samotní celiatici, resp. maminy, ktoré musia variť zdravo, chutne a pritom sa zmestiť do istého rozpočtu.
Celiatici odporúčajú kúpiť si domácu pekáreň a chlieb piecť doma. Je to podľa nich lacnejšie, než kupovať hotové výrobky. To je možno základné odporúčanie.
Vierka hovorí: „čo sa výdavkov týka, keď si zoberiem, že na mesiac si dám predpísať 10 kg múky, na ktorú doplácam okolo 1 – 2 EUR a 2 kg cestovín – na každé balenie (500g) sa tiež dopláca okolo 1 EUR, tak to nie je až tak veľa.“
Ostatní naši respondenti sa zhodli v názore, že je síce fajn, že finančný príspevok majú, ale nakupovať bezlepkové potraviny je celkom nákladné a ako uviedla jedna z nich: „takúto sumu na mesiac na bezlepkové potraviny? Možno by sa dalo, ale pri týchto sumách? Nebyť toho, že mama vie piecť úžasné bezlepkové chleby a celkovo variť chutne a lacno, tak si neviem predstaviť, že by sme kupovali 4 buchtičky za 3 EUR. Síce sú výrobky od Schär fajn, ale tá cena … Bohužiaľ, na Slovensku sú ceny ešte stále dosť vysoké. My sme si zvykli, hold musí si človek vedieť poradiť, keď nemá na výber.“
Jarka Marcinková hovorí, že podľa jej skúseností „je finančná pomoc nafúknutá bublina, ktorá vôbec nezodpovedá realite. Žijem v Nemecku a potraviny pre celiatikov tu stoja presne toľko, ako na Slovensku s „finančným príspevkom“. Niekde je proste chyba.“
Medzi bezlepkové potraviny patrí: všetko ovocie a zelenina, zemiaky, mäso, vajcia, tuky, strukoviny (najmä šošovica, fazuľa, hrach, cícer), bezlepkové obilniny (pšeno, pohánka, quinoa, ryža, kukurica, amarant). Našemu drobcovi varíme najmä zeleninové vývary a najradšej šošovicovú polievku. Sladkosti a nejaké tie bezlepkové potraviny objednávame z celia.sk nakoľko majú chutné potraviny za naozaj dobré ceny v porovnaní s cenami v lekárňach..
Janka, nemohli by ste dat, prosim, recept?
Môjmu 12 ročnému synovi teraz diagnostikovali celiakiu…dávame pozor predpisujeme a pečieme pečivo doma…sám syn mi povedal ked videl že za 3 rožky sme dali 3€ že to nemyslíš mamka vážne….fakt je to hrozitánsky predražené a myslím si že to je tak lebo čo iné ostáva ľuďom s týmto problémom čo to stojí 1 či 5€ musí to kupiť a obchodníci sa z toho tešia jak zarábajú…na chorých…no čo už snáď to tu raz bude lepšie…
Váš komentárna Slovensku ceny bezlepk.potravin vobec nie su porovnatelne s obycajnymi,ale su riadne predrazene aby sa dalo nechutne zarobit aj na chorych,ked to na normalnych nejde.napr.2 bagety za vyse 5 eur tak to je vrchol.samozrejme prazdne bagety.je to sice firma schar ale to co ponuka napr.tesco od inych vyrobcov tak za tie tvrde suche peciva by bol aj hriech dat peniaze.
Len pre info – aj celiatici si mozu urobit jednoduche kysnute cesto. Taka knedla alebo parene buchty z muky od Scharu – Mix B su uplne perfektne. Mnam….