Potravinová alergia dnes nie je žiadnou výnimkou, rovnako ako napr. histamínoví intolerancia, či celiakia.
Najčastejšie alergény sú – pre iných – bežne používané potraviny. Mlieko, vajcia, orechy… Dobrý základ pre vianočné pečivo … Ak máte v rodine alergika, dieťatko, ktoré má naozaj limitovanú stravu a možnosti, čo sme a čo už nie, možno váhate, ako to urobiť. Ako ho neochudobniť o sladké vianočné dobroty a zároveň nedráždiť jeho alergické prejavy.
Ako sa pri pečení vyhnúť použitiu alergénov
Máte v zásade dve možnosti. Svoje obľúbené recepty prispôsobiť a nahradiť alergény v nich alebo vyskúšať niečo úplne nové. Oboje je na začiatku troška riziko, kým utrafíte tie správne pomery a množstvá.
Vajcia – niektoré pečivo sa pokojne bez vajec zaobíde. Tam, kde to nie je možné, skúste 1 vajce nahradiť lyžicou škrobu rozmiešaného v 100 ml vody. Ak nemáte po ruke škrob, môžete použiť aj vanilkový puding (prášok).
Orechy – môžete skúsiť nahradiť mandľami alebo opraženými ovsenými vločkami. Opražiť, nechať vychladnúť, pomlieť.
Mlieko – môžete nahradiť obvykle vodou alebo niektorým z rastlinných mliek – mandľovým, kokosovým, pohánkovým.
Recepty na pečivo pre alergikov
Bez orechov
Čokoládovo-mandľové srdiečka
Potrebujete:
- 100g kvalitnej horkej čokolády
- 300g mletých mandlí
- 1 lyžička mletej škorice
- 2 bielka
- štipka soli
- 100g cukru
- práškový cukor na poprášenie dosky
Ako na to:
- Čokoládu nastrúhajte najemno a zmiešajte s mletými mandľami a škoricou. Bielky vyšľahajte do polotuha spoločne so štipkou soli a potom po častiach pridávajte cukor, kým sa úplne nerozpustí.
- Po lyžiciach opatrne primiešavajte zmes z čokolády, mandlí a škorice. Dobre rukami prepracujte a cesto nechajte na chladnom mieste odpočívať niekoľko hodín.
- Cesto na doske poprášenej práškovým cukrom vyvaľkajte na hrúbku asi 5mm. Formičkou vykrajujte srdiečka a ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte pri 175 ° C cca 15 -18 minút. Po vychladnutí ozdobte podľa ľubovôle – čokoládou, polevou.
Kokosky z ryžovej kaše
Potrebujete:
- 160 g ryžovej krupice
- 50 g ryžového nápoja “Zajac” + 500 ml vody
- 100 g mletého kokosu
- 2 kvapky citrónového oleja
- 2 bielky
- 60 g fruktózy
- štipka morskej soli do bielkov
Ako na to:
- Ryžovú krupicu rozmiešame v studenej vode a dáme ju variť. Pri ohreve súčasne rozpustíme v ryžovej kaši sušený ryžový nápoj. Za varu a stáleho miešania kašu prevaríme asi 4-5 minút.
- Teplú kašu osladíme fruktózou. Dôjde k čiastočnému poklesu cesta pri pečení, kokosky budú menej nafúknuté a tmavšie, vďaka obsahu ovocného cukru.
- Kašu necháme po osladení vychladnúť, ale nie celkom. Zakiaľ chladne, pripravíme si plechy, ktoré vyložíme papierom na pečenie.
- Z dvoch bielkov ušľaháme so štipkou soli veľmi tuhý sneh. Do mierne teplej kaše zamiešame kokos, môžeme ju prevoňať aromatickým olejom a nakoniec do nej zľahka zašľaháme sneh z bielkov.
- Z tejto hmoty kladieme na plech dvoma lyžičkami malé kôpky. Sušíme v rúre pre cca 150 °C, vyše hodiny, kým nie sú aj vo vnútri suché.
Bez vajec
Karobové lístočky
Potrebujete:
- 50 g hladkej kukuričnej múky
- 25 g sušeného sójového nápoja s vanilkovou príchuťou + 20 ml vody
- 60 g strúhaných vlašských orechov
- 10 g karobu (svätojánsky chlieb) miesto kakaa
- 40 g medu
- 30 g kvalitného panenského oleja (slnečnicový, sezamový, orechový)
- 20 g fruktózy
- 1 rovná lyžička mletej škorice
- ¼ lyžičky kardamonu
- 3 kvapky citrónového arom. oleja
- vylúpané mandle na ozdobu
Ako na to:
- Suché suroviny zmiešame v mise. Pridáme ďalšie ingrediencie, ktoré nám všetko spoja a spracujeme tvárne cesto. Z cesta vytvoríme valček, ktorý nakrájame na rovnaké, asi tak centimetrové dieliky.
- Každý odkrojený dielik položíme naležato a prstami stlačíme do špičky do tvaru lístočka. Navrch vtlačíme mandľu.
- Lístočky pečieme pri teplote 180 ° C 20 – 25 minút.
Bez vajec, orechov, mlieka
Makové guľôčky
Potrebujete:
- 160 g mletého maku
- 110 g agátového medu
- 4 kvapky citrónového oleja
- ½ lyžičky mletej škorice
- štipka mletého klinčeka
- sezam na obalenie
- príp. mandle
Ako na to:
- Mak nasypeme do misy a pridáme med. Medu dáme najskôr iba asi 80 g, zmes premiešame a ak sa nám ešte drobí, pridávame postupne viac.
- Pridáme citrónový olej a prisypeme trošku škorice a štipku mletých klinčekov.
- Hmotu miešame tak dlho, až vznikne tvárne a lepivé cesto. Z hmoty vyvaľkáme valček, ktorý nakrájame na kúsky asi po 15-18 g.
- Do inej misky si nasypeme sezamové semienka. V rukách tvoríme guľôčky, ktoré potom vložíme do misky so sezamom a bez dotyku, len krúživým pohybom miskou, ich obalíme v sezame.
- Hotové guľôčky dáme do chladničky vychladiť. Pekne stuhnú.
Prečítajte si tiež: Vianočné recepty pri histamínovej intolerancii.
Pohánkové sušienky
Potrebujete:
- 2 šálky pohánkovej múky
- 2 lyžice medu
- 1/4 šálky oleja
- 3/4 šálky sójového mlieka
Ako na to:
- Múku zmiešame s medom a olejom, vznikne drobenka.
- Pridáme mlieko a spracujeme na pomúčenej doske na hladké cesto.
- Vyvaľkáme na 5 mm hrúbku a nakrájame na štvorce. Pečieme v horúcej rúre 12 až 15 minút.
- Môžeme poliať čokoládou.
Spracované s použitím: varimezdrave.cz, potravinova-alergie.info