5 receptov na vianočné pečenie pre alergikov

Andrea Biela 0

Potravinová alergia dnes nie je žiadnou výnimkou, rovnako ako napr. histamínoví intolerancia, či celiakia.

Najčastejšie alergény sú – pre iných – bežne používané potraviny. Mlieko, vajcia, orechy… Dobrý základ pre vianočné pečivo … Ak máte v rodine alergika, dieťatko, ktoré má naozaj limitovanú stravu a možnosti, čo sme a čo už nie, možno váhate, ako to urobiť. Ako ho neochudobniť o sladké vianočné dobroty a zároveň nedráždiť jeho alergické prejavy.

ingimage

Ako sa pri pečení vyhnúť použitiu alergénov

Máte v zásade dve možnosti. Svoje obľúbené recepty prispôsobiť a nahradiť alergény v nich alebo vyskúšať niečo úplne nové. Oboje je na začiatku troška riziko, kým utrafíte tie správne pomery a množstvá.

Vajcia – niektoré pečivo sa pokojne bez vajec zaobíde. Tam, kde to nie je možné, skúste 1 vajce nahradiť lyžicou škrobu rozmiešaného v 100 ml vody. Ak nemáte po ruke škrob, môžete použiť aj vanilkový puding (prášok).

Orechy – môžete skúsiť nahradiť mandľami alebo opraženými ovsenými vločkami. Opražiť, nechať vychladnúť, pomlieť.

Mlieko – môžete nahradiť obvykle vodou alebo niektorým z rastlinných mliek – mandľovým, kokosovým, pohánkovým.

Recepty na pečivo pre alergikov

ingimage

Bez orechov

Čokoládovo-mandľové srdiečka

Potrebujete: 

  • 100g kvalitnej horkej čokolády
  • 300g mletých mandlí
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 bielka
  • štipka soli
  • 100g cukru
  • práškový cukor na poprášenie dosky

Ako na to: 

  • Čokoládu nastrúhajte najemno a zmiešajte s mletými mandľami a škoricou. Bielky vyšľahajte do polotuha spoločne so štipkou soli a potom po častiach pridávajte cukor, kým sa úplne nerozpustí.
  • Po lyžiciach opatrne primiešavajte zmes z čokolády, mandlí a škorice. Dobre rukami prepracujte a cesto nechajte na chladnom mieste odpočívať niekoľko hodín.
  • Cesto na doske poprášenej práškovým cukrom vyvaľkajte na hrúbku asi 5mm. Formičkou vykrajujte srdiečka a ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte pri 175 ° C  cca 15 -18 minút. Po vychladnutí ozdobte podľa ľubovôle – čokoládou, polevou.
ingimage

Kokosky z ryžovej kaše

Potrebujete: 

  • 160 g ryžovej krupice
  • 50 g ryžového nápoja „Zajac“ + 500 ml vody
  • 100 g mletého kokosu
  • 2 kvapky citrónového oleja
  • 2 bielky
  • 60 g fruktózy
  • štipka morskej soli do bielkov

Ako na to: 

  • Ryžovú krupicu rozmiešame v studenej vode a dáme ju variť. Pri ohreve súčasne rozpustíme v ryžovej kaši sušený ryžový nápoj. Za varu a stáleho miešania kašu prevaríme asi 4-5 minút.
  • Teplú kašu osladíme fruktózou. Dôjde k čiastočnému poklesu cesta pri pečení, kokosky budú menej nafúknuté a tmavšie, vďaka obsahu ovocného cukru.
  • Kašu necháme po osladení vychladnúť, ale nie celkom. Zakiaľ chladne, pripravíme si plechy, ktoré vyložíme papierom na pečenie.
  • Z dvoch bielkov ušľaháme so štipkou soli veľmi tuhý sneh. Do mierne teplej kaše zamiešame kokos, môžeme ju prevoňať aromatickým olejom a nakoniec do nej zľahka zašľaháme sneh z bielkov.
  • Z tejto hmoty kladieme na plech dvoma lyžičkami malé kôpky. Sušíme v rúre pre cca 150 °C, vyše hodiny, kým nie sú aj vo vnútri suché.
Zdroj: varimezdrave.cz

Bez vajec

Karobové lístočky

Potrebujete: 

  • 50 g hladkej kukuričnej múky
  • 25 g sušeného sójového nápoja s vanilkovou príchuťou + 20 ml vody
  • 60 g strúhaných vlašských orechov
  • 10 g karobu (svätojánsky chlieb) miesto kakaa
  • 40 g medu
  • 30 g kvalitného panenského oleja (slnečnicový, sezamový, orechový)
  • 20 g fruktózy
  • 1 rovná lyžička mletej škorice
  • ¼ lyžičky kardamonu
  • 3 kvapky citrónového arom. oleja
  • vylúpané mandle na ozdobu

Ako na to: 

  • Suché suroviny zmiešame v mise. Pridáme ďalšie ingrediencie, ktoré nám všetko spoja a spracujeme tvárne cesto. Z cesta vytvoríme valček, ktorý nakrájame na rovnaké, asi tak centimetrové dieliky.
  • Každý odkrojený dielik položíme naležato a prstami stlačíme do špičky do tvaru lístočka. Navrch vtlačíme mandľu.
  • Lístočky pečieme pri teplote 180 ° C 20 – 25 minút.
ingimage

Bez vajec, orechov, mlieka

Makové guľôčky

Potrebujete: 

  • 160 g mletého maku
  • 110 g agátového medu
  • 4 kvapky citrónového oleja
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • štipka mletého klinčeka
  • sezam na obalenie
  • príp. mandle

Ako na to: 

  • Mak nasypeme do misy a pridáme med. Medu dáme najskôr iba asi 80 g, zmes premiešame a ak sa nám ešte drobí, pridávame postupne viac.
  • Pridáme citrónový olej a prisypeme trošku škorice a štipku mletých klinčekov.
  • Hmotu miešame tak dlho, až vznikne tvárne a lepivé cesto. Z hmoty vyvaľkáme valček, ktorý nakrájame na kúsky asi po 15-18 g.
  • Do inej misky si nasypeme sezamové semienka. V rukách tvoríme guľôčky, ktoré potom vložíme do misky so sezamom a bez dotyku, len krúživým pohybom miskou, ich obalíme v sezame.
  • Hotové  guľôčky dáme do chladničky vychladiť. Pekne stuhnú.

Prečítajte si tiež: Vianočné recepty pri histamínovej intolerancii.

Pohánkové sušienky

Potrebujete: 

  • 2 šálky pohánkovej múky
  • 2 lyžice medu
  • 1/4 šálky oleja
  • 3/4 šálky sójového mlieka

Ako na to: 

  • Múku zmiešame s medom a olejom, vznikne drobenka.
  • Pridáme mlieko a spracujeme na pomúčenej doske na hladké cesto.
  • Vyvaľkáme na 5 mm hrúbku a nakrájame na štvorce. Pečieme v horúcej rúre 12 až 15 minút.
  • Môžeme poliať čokoládou.

Spracované s použitím: varimezdrave.cz, potravinova-alergie.info

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...
Author image

Andrea Biela

Som prekladateľka so širokými záujmami. S deťmi sa moje záujmy ešte viac rozšírili. Všeličo čítam a občas niečo preložím, aj pre Vás :-)

články autora...

Pridaj komentár