Príčinou vzniku akné sú mazové žľazy v koži. U mladých ľudí je kože namáhaná pohybom, vonkajšími vplyvmi, ale aj vplyvom hormonálnych zmien, ktoré prirodzene tento vek sprevádzajú.
Aby sa prejavy akné neprehlbovali a koža ostala do budúcnosti nepoškodená, je dôležité dodržiavať niekoľko odporúčaní.
Tvár umývať 2x do dňa vlažnou vodou, umývať ju jemne! Najmä tínedžeri v domnienke, že pleti pomôžu, ju skôr škriabu, než umývajú. To ju však zbytočne dráždi a drsné zaobchádzanie akné zhorší.
Určite umývať tvár po cvičení, po športovej aktivite, pretože pot môže upchať póry a akné zhoršiť.
Tváre sa zbytočne nedotýkať.
Ak pracujete, brigádujete v prostredí, kde sa pracuje s mastnými potravinami, olejom, prípadne, ak ste sa zapotili pri ťažkej práci, tiež umyte tvár a všetky miesta, kde sa prejavy akné nachádzajú.
Krémy na opaľovanie a make up by mali byť označené „na aknóznu pleť“ a nemali by byť na olejovej báze.
Zaujímate sa o túto tému – viac informácií o príčinách vzniku akné a o jeho liečbe.
Prípravky na vlasy by sa nemali dostať na tvár a vlasy by sa mali umývať denne. Veľa vlasových prípravkov obsahuje olej a môžu akné zhoršiť.
Ak sa objavia prejavy akné na krku alebo chrbte, vyhýbajte sa noseniu tesného oblečenia. Môže to pokožku zbytočne dráždiť.
Úprava stravy pri akné
Vzniku akné sa nedá predísť, ale aj vhodne vybranou stravou môžete zmierniť závažnosť prejavov:
Vyvarujte sa potravín, ktoré obsahujú nasýtené a transformované tuky.Tieto môžu prispieť k zvýšenej tvorbe mastnoty a tým podporia vznik vyrážok. Takéto tuky sa vyskytujú najmä v živočíšnych produktoch, napr. mäso a mliečne výrobky.
Pre naše telo je však prísun esenciálnych mastných kyselín dôležitý a niektorí odborníci si myslia, že by sme ich telu mali dodávať skôr z rýb, konopného oleja či ľanového semienka.
Pri liečbe pomáhajú aj vitamíny (A) a zinok. Odporúča sa do stravy zaradiť aj zelený čaj, ktorý znižuje produkciu mužských hormónov – androgénov (zmienili sme vyššie).
Inšpirujte sa: Kde nájdete minerály, aj zinok, v prirodzenej podobe v strave?
Vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom jódu. Jód sa u nás vyskytuje prevažne v soli. Bolo by preto vhodné vyhnúť sa nadmernej konzumácií slaných výrobkov, ako sú napr. zemiakové lupienky, ktoré majú vysoký obsah soli a teda aj jódu, ďalej pozor na morské ryby a niektoré druhy ovocia a zeleniny (napr. cesnak, cibuľa, ríbezle, maliny, višne …).
Spracované s použitím: viapractica.sk, kidshelath.org, liecbaakne.sk.