V niektorých krajinách sa alergia na orechy vymedzuje ako „treenut allergy“ – teda ako alergia na orechy rastúce na stromoch. Inde je tento problém popisovaný ako alergia na olejniny, čo zahŕňa všetky orechy, ale aj podzemnicu olejnú – čiže arašidy.
Arašidy patria k najalergizujúcejším potravinám a často sa objavia tam, kde by sme ich vôbec nečakali – napr. rôzne omáčky môžu byť zahustené arašidmi. Arašidy vo svojej podstate nie sú orechy, ale strukoviny – podobne ako hrášok a šošovica. Ale bielkoviny v arašidoch majú podobnú štruktúru ako tie v orechoch. Z tohto dôvodu ľudia, ktorí sú alergickí na arašidy, môžu byť tiež alergickí na iné typy orechov – mandle, para orechy, vlašské orechy, lieskové orechy, pistácie, makadamiové či pekanové orechy.
Alergická reakcia
Alergická reakcia nastane, keď sa imunitný systém mylne domnieva, že sa niečo neškodné, ako sú orechy alebo arašidy, sú škodlivé. Imunitný systém zareaguje vytvorením špecifických protilátok na proteíny v tejto potraviny. Tieto protilátky – tzv. imunoglobulín E (IgE) – sú určené na boj s invazívnymi bielkovinami.
IgE vyvolajú uvoľnenie určitých chemických látok. Jednou z nich je histamín. Alergická reakcia môže vyzerať rôzne, vždy je to individuálna reakcia danej osoby – a niekedy aj tá istá osoba môže reagovať rôzne s odstupom istého času.
Reakcia väčšinou trvá do 24 hodín a
postihnutý je niektorý z týchto systémov:
- Koža. Kožné reakcie sú najčastejším typom reakcií potravinovej alergie. Môžu mať formu svrbenia, začervenania, žihľavka, ekzému. Objaviť sa môže tiež začervenanie a opuch okolo úst alebo tváre.
- Tráviaci systém. Príznaky môžu mať formu kŕčov v bruchu, nevoľnosti, vracania alebo hnačky.
- Dýchací systém. Príznaky môžu byť v rozsahu od priehľadného sekrétu z nosa až po upchatý nos, svrbenie, slzenie očí, kýchanie. Situácia môže vyzerať ako začiatok astmy, s kašľom a sipotom.
- Kardiovaskulárny systém. Osoba môže cítiť závrat alebo mdloby a stratí vedomie.
V naozaj zlých prípadoch môže alergia spôsobiť anafylaktický šok – postihnutý môže mať problém s dýchaním a poklesom krvného tlaku. V dôsledku čoho môže stratiť vedomie.
Život s alergiou na orechy
Jedinou skutočnou cestou k liečbe alergie na orechy je, aby ste zabránili konzumácii týchto plodín. A nielen plodín samotných, ale aj akýchkoľvek potravín, ktoré by mohli obsahovať orechy alebo arašidy ako ingrediencie. Spomeňte si, na koľkých obaloch ste už čítali, že „výrobok sa spracováva v závode, kde sa spracovávajú aj orechy“, alebo že „výrobok môže obsahovať stopy orechov“ …
Medzi najrizikovejšie potraviny, na ktoré by si ľudia alergickí na orechy mali dať pozor, patria:
- Keksíky a pečivo. Jedinou istotou je, ak presne viete, čo išlo do potravín a kde bol vyrobené.
- Cukríky. Môžu obsahovať orechy ako skryté zložky. Najbezpečnejšie je jesť iba cukríky vyrobené veľkými výrobcami, ktorých etikety jasne ukazujú, že zvyšky orechov nie sú prítomné.
- Zmrzlina. Kontaminácia orechmi je v predajniach zmrzliny bežná, pretože predajca používa jednu naberačku. Cestou teda je –ak, tak kupovať pre dieťa zmrzlinu v obchode vo vaničke. Od overeného výrobcu so zodpovednou etiketou.
- Exotická kuchyňa. Africké a ázijské (najmä thajské a indické) potraviny často obsahujú arašidy alebo orechy.
- Omáčky. V kupovaných omáčkach alebo v reštauráciách sa často objavia arašidy alebo arašidové maslo na zahustenie.
Vždy postupujte opatrne
Aj keď je vaše dieťa zvyknuté na isté potraviny, výrobcovia niekedy menia výrobné postupy a receptúry, resp. zmenia dodávateľa. A už sa vám v produkte môžu objaviť „zvyšky orechov“.
Na to, aby ste znížili kontakt s alergénmi na čo najnižšiu mieru, mali by ste:
- Zvážiť možnosť urobiť váš domov „bezorechový“, teda môžete sa kvôli dieťaťu rozhodnúť, že orechy doma nebudete držať v žiadne podobe.
- Ak sa rozhodnete, že kvôli ostatným členom rodiny orechy doma mať chcete a chcete ich konzumovať, mali by ste dať pozor na kontamináciu náčinia a riadu. Pre dieťa s alergiou potom treba mať oddelený riad, príbor. Uvedomte si, že problémom môže byť napr. hriankovač, v ktorom ste ohriankovali chlieb obsahujúci semienka a následne chlieb pre dieťa s alergiou na orechy.
- Nepoužívajte polotovary, ak si nie ste istí tým, čo presne obsahujú.
- Ak vaše dieťa má alergiu na orechy, mali by o tom vedieť všetci, ktorí sa oň starajú – od starých rodičov až po kuchárku v škole. Ak sa nedohodnete v zariadeniach spoločného stravovania na úprave stravy pre vaše dieťa, zvážte, či je vôbec vhodné, aby tam na obedy dochádzalo. Rovnako opatrne treba pristupovať k občerstveniu na rôznych výletoch, hrách u kamarátov a školských akciách.
- Pokiaľ dieťa už niekedy malo anafylaktický šok, mali by ste mať preň k dispozícii adrenalínové pero – teda ono by ho malo mať neustále so sebou.
S trochou prípravy a prevencie deti s alergiou na orechy žijú normálny každodenný život, tak ako ich rovesníci.
Skrížená alergia a na čo si ešte dať pozor
Skrížená alergia na orech a na peľ sa objavuje najčastejšie u alergie na lieskové oriešky a na peľ brezy. V našich oblastiach sa, celkom logicky, objavuje najčastejšie alergie na vlašské orechy a alergia na lieskové oriešky. Aj alergia na arašidy (búrske oriešky), vzhľadom k rozšíreniu, sa vyskytuje vo vyššom množstve než alergické reakcie na paraorechy alebo kešu oriešky.
Orechy sa používajú nielen ako pochutina a súčasť jedál, ale často sa z orechov vyrábajú aj stolové oleje. Tieto oleje podľa typu výroby môžu, ale nemusia obsahovať alergény a preto je potrebné sa v niektorých prípadoch vyhnúť aj konzumácii týchto olejov. Niektoré orechy sa tiež používajú v kozmetickom priemysle a tak napríklad mandľový olej je súčasťou krémov, ktoré u postihnutých osôb môžu vyvolať alergickú reakciu v styku s pokožkou.
Prognóza
Vekom sa prejavy alergie u detí zmierňujú. Postupne deti tolerujú aj potraviny, ktoré im predtým robili problém. U detí do 3 rokov sa odporúčajú kontrolné alergologické testy každých 6 – 12 mesiacov, u detí nad 3 roky sa tieto testy robia každých 12 – 24 mesiacov.
Spracované s použitím: kidshealth.org
Foto: isifa.com