Kúpele Luhačovice liečia deti už od 1,5 roka

Štefan Kuča 2

Kúpele Luhačovice (Lázně Luhačovice, a.s.) ako jediné kúpele na Morave poskytujú kúpeľnú liečbu deťom so sprievodom už od 1,5 roka ich veku. Zmenu umožňuje nový indikačný zoznam, ktorý začal platiť od minulej jesene.

Dovtedy bolo možné v Luhačoviciach liečiť deti až  od piatich rokov. 

Čo sa v Luhačoviciach lieči

V Kúpeľoch Luhačovice liečia u detí respiračné ochorenia, obezitu, choroby tráviaceho ústrojenstva a tiež kožné a onkologické ochorenia. Kúpeľná liečba je k dispozícii pre deti od 1,5 roka so sprievodom. 

Pre dospelých kúpele liečia choroby dýchacieho ústrojenstva, porúch pohybového systému, tráviaceho systému, metabolizmu (cukrovku), choroby obehového ústrojenstva a onkologické ochorenia. Od 1. 10. 2012 môžu tiež liečiť nervové choroby a choroby pohybového ústrojenstva vo forme plne platenej komplexnej lekárskej starostlivosti prostredníctvom všetkých zdravotných poisťovní v ČR.

Pre deti robíme maximum

,,Pre zabezpečenie špecifických potrieb detí a ich komfortu robíme maximum. V marci 2013 sme otvorili po rekonštrukcii detskú liečebňu MIRAMONTI, čím sme reagovali na stále rastúci dopyt po ubytovacích kapacitách pre deti. Od 1. 11. 2012 do konca februára 2013 sme zmodernizovali 26 izieb, čo je polovica ubytovacích kapacít MIRAMONTI, vytvorením izieb s vlastnými kúpeľňami a prispôsobením služieb pre detskú klientelu.

Táto detská liečebňa bola pôvodne postavená v roku 1927 a po rekonštrukcii, s celkovým nákladom 16 mil. Kč (650 000 EUR), bude dosahovať štandard trojhviezdičkového hotela. Okrem zriadenia kúpeľní sa vymenili aj podlahy, elektroinštalácie, výťahy a vymenil sa nábytok.  

Samozrejmosťou je tu možnosť wifi pripojenia na internet, nielen v spoločných priestoroch, ale aj priamo v izbách, ktoré sú vybavené modernými televízormi. Vzhľadom na to, že väčšina pacientov prichádza do Luhačovíc na liečbu dýchacích ciest (astma, alergia, bronchitída), izby nie sú zámerne vybavené  kobercami“, vysvetlil Ing. Jiří Dědek, MBA, obchodný riaditeľ kúpeľov.
 
Dodal, že podobné úpravy sa urobili aj pre 15 izieb v penzióne Rodina, ktorý leží v blízkosti MIRAMONTI. Od roku 1992 Kúpele Luhačovice zrekonštruovali spolu 17 objektov s nákladom približne 53 mil. EUR a to z vlastných zdrojov.

Každá mamička by chcela, aby jej dieťa bolo zdravšie

,,Výhody kúpeľnej starostlivosti pre deti sú nenahraditeľné, nielen pokiaľ ide o zlepšenie ich zdravotného stavu a zabránenie zhoršenia choroby u chronických pacientov, ale tiež sociálne. Veď menej často choré deti môžu byť viac zapojené do kolektívu, byť medzi  kamarátmi a nevymeškajú toľko dní v škole.

Väčšina mamičiek  by dala neviem čo za to, aby ich dieťa bolo zdravšie, ale o kúpeľoch pritom neuvažujú, lebo im chýbajú informácie. Práve kúpeľná liečba s využitím prírodných liečivých vôd môže priniesť zlepšenie zdravotného stavu detí. Pri tejto liečbe majú malí pacienti k dispozícii 24 hodín lekára a sesterské služby.

V kúpeľoch aj s mamou

Sprievod matky, alebo inej blízkej osoby pri liečbe, eliminuje stres dieťaťa z neznámeho prostredia. Navyše sa rodičia v kúpeľoch naučia správnej starostlivosti o dieťa, čo pretrvá aj po ich návrate domov. Naučia sa, ako správne rehabilitovať, podávať lieky, zdravo variť, atď. V prípade najmenších môže prevencia zabrániť rozvinutiu ochorení, na ktoré sú deti disponibilné (napr. bronchiálna astma).

Nový indikačný zoznam umožňuje v Luhačoviciach liečbu detí už od 1,5 roka, čo ocenia mamičky, ktoré sú väčšinou ešte na rodičovskej dovolenke. Zníženie vekovej hranice pre kúpeľnú liečbu má veľký význam. V súvislosti so zhoršujúcim sa životným prostredím a nezdravou výživou sa totiž zvyšuje počet alergikov. Najviac sa tieto onemocnenia prejavujú už v najútlejšom veku, napríklad bronchiálna astma sa v 50 % prejaví už u detí do 3 rokov, atopický ekzém sa v 60 % prejaví už v dojčenskom veku. Kým pre českých detských pacientov je liečba plne hradená zdravotnými poisťovňami, slovenskí a ďalší zahraniční si ju môžu zaplatiť ako samoplatcovia“, uzavrel J. Dědek.
 

Viac informácií je na  www.LazneLuhacovice.cz 

     

     

    1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
    Loading...

    Komentáre k článku

    1. celkom fajn vedieť, ešte som o tom nepočula, my sa tiež potýkame s exémom. našťastie zvykne pomocť natrieť obyčajným bepapnthenom na ritku.

    2. Premýšľam či vôbec v Luháčoviciach kašľú na niekoho smile My sme tam boli ubytovaní v hoteli Alexandria a bolo tam veľmi príjemne. boli sme tam s 15-ročnou dcérkou, čo už nie je zasa dieťa, ale tiež sa nás pýtali, že koľko má rokov, lebo tam nemajú prístup deti do 12 rokov, do tohto hotela, čo ma na chvíľku zarazilo, ale potom som si uvedomila, že tam chodia aj takí páni podnikatelia, takže je to úplne jasné, že tam nechcú detský plač ani výkrirky.

    Pridaj komentár