Vianočné recepty pre diabetikov a celiatikov

Mária Kopčíková 0

Aj deti, ktoré majú takéto vážne diagnózy, môžu Vianoce prežiť plnohodnotne – čo sa týka jedla a koláčikov. Podobne ako deti s histamínovou intoleranciou.

 

Vianočné jedlá diabetikov a celiatikov

Diabetici si pokojne môžu vychutnať vianočné dobroty, len musia jesť všetko s mierou. Nemusia sa vzdať zákuskov, len by ich príprave mala byť použitá prednostne celozrnná múka.

Sladkosť cesta, ktoré pripravujete, sa dá zvýšiť napr. postrúhanou mrkvou. Na ozdobovanie zase miesto presladených farebných ozdôbok použite radšej čerstvé či mrazené ovocie.

Čo sa týka najtypickejšej štedrej večere, môžu si diabetici dopriať rybiu polievku, pečeného kapra, aj zemiakový šalát, ale bez majonézy.

Celiatici musia v stravovaní dodržiavať určité pravidlá, no bezlepková diéta sa priamo štedrovečerného menu veľmi netýka, až na vynechanie múky na obaľovanie ryby. Ako problém sa môžu javiť klasické oblátky alebo kysnuté koláče.

Zemiakový šalát pre diabetikov

Potrebujete:

  • 520 g v šupke uvarených zemiakov
  • 100 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
  • 120 g čerstvej mrkvy
  • 1 veľkú cibuľu
  • kyslú smotanu 200 ml
  • 1 PL horčice, cukravit
  • 100 g sterilizovanej kápie
  • asi 4 sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve asi 80 g
  • jablčný ocot, soľ

Postup prípravy:

  • Pripravte si dressing – smotanu zmiešajte s horčicou a asi 10 kvapkami cukravitu alebo iného sladidla.
  • Hrášok uvarte v pare a nechajte ho vychladiť. Cibuľu nakrájajte na drobno. Do hrnca dajte asi 1 dcl vody, 2 PL lyžice jablčného octu, pár kvapiek sladidla a cibuľu. Varte spolu asi 10 min. a nechajte vychladnúť.
  • Zemiaky pretlačíte alebo nakrájajte na kocky, zmiešajte s vychladnutou a precedenou cibuľou.
  • Do zemiakov vmiešajte dressing. Pridajte ostatné suroviny – vychladnutý hrášok, na jemno nastrúhanú mrkvu, uhorky nakrájané na kocky, kapiu na menšie kúsky. Všetko premiešajte a podľa chuti osoľte.

Rybacie filé pre diabetikov

Potrebujete:

  • 2 porcie filé,
  • 1 PL oleja,
  • 2 PL paradajkového pretlaku,
  • 2 PL na jemno nastrúhaného chrenu,
  • 1 cibuľa,
  • 1 dia sterilizovaná uhorka, mleté čierne korenie, soľ

Postup prípravy:

Filé vložte do slabo vymasteného kastróla, potrite zmesou paradajkového pretlaku, chrenu, soli, korenia a 2 PL vody. Poukladajte kolieska uhorky a cibule, pokvapkajte zvyšným olejom, podlejte 2 PL vody a pečte alebo duste pod pokrievkou kým mäso nezmäkne. Podávajte buď teplé s varenými zemiakmi alebo studené s celozrnným pečivom a zeleninovými šalátmi.

Celiatické Linecké koláčiky

Potrebujete:

  • 250g múky Schär Mix C (prípadne Promix PK, Schär Farine)
  • 50g vanilkového cukru
  • 125g masla
  • 1 vajce
  • citrónová kôra z celého citróna
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva

Postup prípravy:

Z uvedených surovín spracujte cesto, ktoré nechajte odležať v chladničke min. 2 hodiny. Formičkami vykrajujte menšie tvary. Pečte vo vyhriatej rúre na 180°C cca 15 minút, kým nemajú jemnú ružovkastú farbu. 

Pozor – po upečení sú veľmi krehké, treba ich nechať vychladnúť a tak zlepovať džemom podľa chuti.

Bezlepkové medovníčky

Potrebujete: 

  • 300g bezlepkovej múky (Promix PK, alebo Mix C)
  • 125g práškového cukru
  • 50g rastlinného tuku HERA
  • 2 celé vajcia
  • 2 polievkové lyžice medu
  • ½ kávovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 pol. lyžica perníkového korenia

Postup prípravy:

Do nádoby dajte všetky suroviny naraz a ručným šľahačom ich vyšľahajte nad parou. Toto cesto nechajte odstáť v chlade 24 hod. Na doske vyvaľkajte na hrúbku 0,7 mm – 1 cm, formičkami povykrajujte rôzne tvary a ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 160 – 180°C. Po vybratí z rúry ich potrite rozšľahaným vajíčkom a nechajte rozložené vychladnúť.

Zdobte bielkovou polevou: 15 -17 dkg jemne preosiateho práškového cukru, 1 bielok a lyžicu citrónovej šťavy – vyšľahajte a zdobte kornútkom z pergamenového papiera.

Bezlepkový orechovník

Potrebujete: 

  • 300g bezlepkovej zmesi Jizerka
  • 150 ml mlieka
  • 48g kryštálového cukru
  • 60 ml oleja
  • 12g droždia
  • 1vajce
  • soľ

Na plnku potrebujete:

  • 120g  -130g orechov
  • 120g kryštálového cukru
  • 1/2 balíčka vanilkového cukru
  • 110 ml mlieka
  • hrozienka (podľa chuti)

Postup prípravy:

Pripravte si  kvások, do misy dajte suroviny na cesto, poriadne zmiešajte a pripravte si vláčne nelepivé cesto. Na doske vyvaľkajte cesto na hrúbku cca 1 cm. Medzitým si pripravte plnku:  mlieko, cukor, vanilkový cukor a hrozienka prevarte, pridajte pomleté orechy, zamiešajte a odstavte.

Plnku po vychladnutí dajte na cesto, zaviňte do závinu. Nechajte na teplom mieste kysnúť cca 30 minút, potrite vymiešaným žĺtkom a dáme piecť pri 180 stupňoch cca 20 – 30 minút.

Spracované s použitím: celiatik.sk, diabetikinfo.sk, celiakia.sk, kidshealth.org

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (6 hlasov, priemerne: 4,70 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Pridaj komentár