Alergie na potraviny

Marcela Chobotová 1

Alergia je precitlivelá reakcia na kontakt s niektorou látkou, ktorá za normálnych okolností býva neškodná. Alergické reakcie sa môžu prejaviť buď okamžite, alebo sa ich príznaky objavia až po niekoľkých dňoch od kontaktu s alergénom. Ak sa teda aleria objaví až po niekoľkých dňoch, často nie je jednoduché zistiť, na ktorú látku nám to vlastne dieťa takto reaguje. Preto platí pri zavádzaní nových typov potravín, hlavne na začiatku – v druhom polroku života, keď prechádzame z mliečnej na tuhú stravu, že novú zložku pridávame do jedálnička vždy najskôr po troch až piatich dňoch. A samozrejme snažíme sa zapamätať, alebo jednoducho viesť denníček o tom, čo malo dieťa na tanieri. V prípade „hľadania vinníka“ nám môže byť naozaj nápomocný.

Nástup alergie na niektorú z potravín môže ale nastať aj neskôr, teda nielen pri ich zavádzaní v druhom polroku života. Smutnou správou je aj to, že neexistuje spôsob, s ktorého pomocou by sa dalo prepuknutiu alergie na jedlo zabrániť. Snáď dodržiavaním odporúčaní o vynechávaní silne alergizujúcich potravín v ranom veku dieťaťa, resp. už v období tehotenstva matky (napríklad málokedy si tehotná žena uvedomuje, že by nemala piť citrusové džúsy). V prípade, že niekto z rodiny (hlavne rodičia) je na niektorú potravinu alergický, existuje veľká pravdepodobnosť, že dieťa bude mať tiež podobné problémy.

Obvyklými príznakmi alergickej reakcie sú zahlienenie dýchacích ciest, zápaly očí, opuchy, svrbenie, fľaky na pokožke, bolesti brucha, zvracanie. Alergie na jedlo môžu tiež vyvolávať podráždenie čriev a tvorbu opuchov, ktoré ovplyvňujú vstrebávanie vitamínov a minerálnych látok. Môže sa teda stať, že dieťaťu varíte plnohodnotnú stravu plnú vitamínov, ale jeho organizmus nie je schopný potraviny využiť, pretože mu v tom zabráni tá jedna, na ktorú je dieťa alergické.

Medzi potraviny, ktoré u detí vyvolávajú alergické reakcie najčastejšie, patrí pšenica, mlieko a mliečne výrobky, vajcia, ryby, potraviny získané z mora, čokoláda, citrusy, sójové produkty, obilie, orechy a rôzne bobuľovité plodiny.

Ak deťom prestanete na niekoľko mesiacov variť pokrmy, na ktoré sú precitlivelé, umožníte tým, aby si organizmus oddýchol a zotavil sa. Keď dieťa absolvuje takúto diétu, po čase bude schopné tráviť malé množstvá týchto potravín bez toho, aby sa uňho prejavila alergická reakcia. Niekedy sa tiež stáva, že prudkosť alergickej reakcie zvyšuje nejaké skryté ochorenie, napríklad parazitálna alebo bakteriálna infekcia. Keď potlačíme infekciu, znížime tých v niektorých prípadoch aj precitlivelosť dieťaťa na niektoré látky.

Pri predchádzaní alergiám, resp. potláčaní ich prejavov môžu byť nápomocné niektoré výživové doplnky:

  • Vápnik a horčík. Pomáhajú zmierniť precitlivelosť a nervozitu spojenú s alergiami
  • Kyselina pantoténová a vitamíny B-komplexu zlepšujú činnosť nadobličiek
  • Vitamín C pomáha stimulovať činnosť imunitného systému

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár