Vianočné recepty pri histamínovej intolerancii

Hana Celušáková 2

Vianočné pečenie nás toho roku zastihlo s nepríjemnou diagnózou histamínová intolerancia. 

Ale ja mám doma jedného maškrtníka, čo síce trpezlivo znesie väčšinu diétnych omedzení, ale prežiť Vianoce bez koláčikov – to by aj naňho už bolo príliš.

Ako prispôsobiť vianočné recepty pri histamínovej intolerancii

A tak som sa pustila do improvizácie a vybrala – modifikovala aspoň pár našich vianočných receptov na antihistamínovú diétu.

Dopredu píšem upozornenie – prejavy tejto intolerancie a individuálna tolerancia histamínu v potravinácj sa človek od človeka rôzni – takže pre niekoho budú možno tieto recepty príliš “frivolné”, pre niekoho naopak až veľmi opatrné.

Karamelové guľky – nízkohistamínové bez orechov

Karamelové guľky vychádzajú z klasického receptu na griláž – ale oriešky sú v tomto prípade nežiadúce. Takže som ich nahradila burizónmi a corn flakes.

Z tohto receptu vyjde cca 45-50 guliek (podľa veľkosti, či ochutnávania v procese)

Suroviny na karamelové guľky

  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 balenie sladeného kondezovaného mlieka 
  • 250 g masla (nie stužený tuk!)
  • 1 balík burizónov, alebo
  • 300 g corn flakes (kukuričných vločiek zložených len z kukurice – bez prísad a farbív)

 Postup – karamelové guľky

  1. Vopred si nachystáme všetky suroviny na dosah: otvoríme kondenzované mlieko, maslo pokrájame na menšie kocky (aby sa lepšie topilo), sáčok s burizónmi / kukuričnými vločkami si otvoríme. Karamel je veľmi horúci a má tendenciu sa pri nepozornosti pripáliť, dôležitý je presný postup a rýchlosť.
  2. V hlbokej panvici si roztopíme cukor na karamel – stále miešame – aby sa nezhrudkovatel ani nepripálil – pozor, je veľmi horúci!
  3. Do karamelu pridáme kondenzované mlieko a miešame maximálnou rýchlosťou bez oprskávania seba či kuchyne.
  4. Keď sa mlieko spojilo s karamelom, pridáme maslo a opäť miešame do spojenia hmoty – inak sa tuk vyzráža na plne a nebude to chutiť dobre. 
  5. Do spojenej karamelovej hmoty nasypeme burizóny alebo kukuričné vločky – množstvo tak primerane, aby boli dobre obalené hmotou a zároveň aby karamel ešte bolo vidno:)
  6. Necháme mierne vychladnúť – ideálne tak, aby sa karamel už nelepil, nespálili sme si prsty, ale ešte išiel formovať.
  7. Vytvarujeme guľky alebo hrudky a naukladáme do košíčkov, necháme na tácke stuhnúť do ďalšieho dňa. 
  8. Dobre odložíme, aby do Vianoc aspoň pár zostalo.
  9. Maslové keksíky z lineckého cesta – nízkohistamínové

     Maslové keksíky z lineckého cesta – suroviny

  • 300 g hladkej múky 00
  • 150 g masla (bez citrónovej šťavy cca 200 g)
  • 90 g práškového cukru
  • 2 žĺtka (bielka minieme na sucháre:)
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 citrónová šťava

Toto je originál recept. Keďže som si nebola istá vanilínom, dala som len cukor prevoňaný vanilkovým strukom. Citrónovú šťavu môj syn, kvôli kožnej reakcii, nemôže tak som pridala masla. 

 Maslové keksíky z lineckého cesta – postup

  • na cesto si spracujeme všetky suroviny naraz – múku a žĺtka musíme miesiť hneď s maslom (najlepšie zmäknuté na izbovú teplotu a pokrájané na malé kocky), inak sa v nej začne tvoriť lepok a cesto začne stvárať divné kusy
  • cesto necháme odstáť aspoň na hodinu v chladničke
  • cesto vyvaľkáme asi na 3-4 mm a vykrajujeme malé keksíky,
  • pečieme na papieri na pečenie – na 160 stupňov cca 8 – 10 minút – do zlatova

V pôvodnom recepte sa keksíky lepia lekvárom – ešte som nenašla vhodný, tak sú zatiaľ nasucho. Keď vám nevadí veľa cukru, dajú sa eventuálne posypať cukrom, ktorý sa zľahka pritlačí do keksíka (nerobíme, ale funguje). Keď tolerujete mandle – môžete uvarené a olúpané mandle posekať, po vykrojení každý keksík natrieť bielkom, posypať posekanými mandľami a jemne pritlačiť.

Non plus ultra – antihistamínové

Non plus ultra – suroviny

cesto:

  • 250 g masla
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 280 g hladkej múky 00
  • 3 žĺtka
  • trochu vanilkového cukru alebo cukor s vanilkovým strukom

sneh:

  • 210 g práškového cukru
  • 3 bielka

Non plus ultra – postup

  1. na cesto si spracujeme všetky suroviny naraz – múku a žĺtka musíme miesiť hneď s maslom (najlepšie zmäknuté na izbovú teplotu a pokrájané na malé kocky),
  2. cesto necháme odstáť aspoň na  dve hodiny v chladničke – je hodne mastné, aby sa dalo vaľkať, musí byť stuhnuté
  3. cesto vyvaľkáme asi na 2 mm a vykrajujeme malé keksíky – priemer cca 2 cm – najlepšie si aspoň dva plechy keksíkov nachystať vopred, po nanesení snehu piecť čo najskôr!
  4. z bielka a cukru si vyšľaháme veľmi tuhý sneh – musí držať tvar! (ja robím z 3 bielok, pretože základné keksíky sú veľmi tenké, ak ich budete robiť hrubšie, možno vám budú stačiť dve bielka a 140 g cukru)
  5. pečieme pomaly na 160 stupňov do zlatova – cca 7 minút? 
  6. z plechu ich dáme vychladnúť na rovnú tácku
  7. ideálne 2 keksy spojíme spolu marhuľovým lekvárom (keď ho tolerujete, inak akýkoľvek tolerovaný lekvár, alebo aj nič)
  8.  Snehové sucháre – nízkohistamínové

    Snehové pečivo som toho roku v antihistamínovej modifikácii nerobila a tak môžete na fotke vidieť len orechovú variantu. Ale pre tých, čo môžu lúpané mandle, je tento recept vhodný a je vynikajúci!

    Snehové sucháre – suroviny

  • 4 bielka
  • 150 g hrubej výberovej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor alebo cukor s vanilkovým strukom
  • 140 g celých mandlí (vopred uvarených a zbavených šupky)

Snehové sucháre – postup

  1. mandle si uvaríme (cca 1 minútu, kým sa z nich dá ľahko stiahnuť šupka), scedíme a vylúpeme ešte za tepla a vlhka 
  2. z bielkov vyšľaháme tuhý sneh
  3. do snehu zľahka vmiešame dvakrát preosiaty práškový cukor, múku a mandle, vanilkový cukor
  4. vylejeme do dobre vymastenej formy zo srnčieho chrbáta a upečieme na 180 stupňov na cca 30-40 minút (kým nieje špáratko po vytiahnutí suché)
  5. necháme 3 – 4 hodiny, alebo do ďalšieho dňa, zabalené do utierky vychladnúť na doske
  6. ostrým nožom alebo na rezači na chleba nakrájame na tenké plátky
  7. uložíme na plech a vysušíme v trúbe.
  8. Vianočné oplátky

    Vianočné oplátky nerobím, ale spadajú do nízkohistamínových pochúťok vianočných, ak máte dobrý recept – najlepšie aj s “tetou Terkou”, čo vám ich napečie a zabalí.

    Tak dobrú chuť a voňavé Vianoce,

    čo najmenej histamínu a ak máte vlastný recept, podeľte sa, budem rada za inšpiráciu.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (9 hlasov, priemerne: 4,40 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. hlasi sa alergik 🙂

     

    ako tu uz bolo spominane – vlastske orechy sa daju dobre nahradit mandlami, alebo inym typom orieskov, ktore problem nerobia…

     

    u mna je problem aj MED (lebo pelova alergia)

    ale: MEDOVICOVY MED mi problem nerobi, a preto vzdy pred vianocami aspon jeden poharik na vianocny stol k oblatkam zozenieme

    a klasicky kvetovy med – z toho kycham, smrkam, svrbim, ked je surovy, a aj ked sa uvari (trebars do nejakej plnky, alebo do puncu,…)

    ale pokial z neho PECIEM (medovnicky, alebo iny kolac do ktoreho ide med) a teda sa prepecie pri tych cca 200 stupnom v rure, tak ho kludne jest mozem … teda ak peciem, mozem pouzit aj kvetovy med

Pridaj komentár