Už máme prvé prípady kliešťovej encefalitídy

ts 0

Bratislava, 25. jún 2015 – Od začiatku roka diagnostikovali na Slovensku už 12 prípadov kliešťovej encefalitídy, pričom najviac ich pribudlo v mesiaci máj. Toto číslo ešte porastie, keďže sezóna kliešťov ani zďaleka nekončí.

Buďte preto obozretní a dbajte na prevenciu. Infikovaný kliešť na vás môže prekvapiť počas výletu do prírody, pri opekaní, na piknikoch v tráve, ale aj na kúpaliskách.

foto: iStock

Určite je množstvo ochorení, ktorých vysoký výskyt vás prinúti zamyslieť sa nad prevenciou.

Kliešťová encefalitída sa neprenáša z človeka na človeka, najčastejšie je jej prenášačom infikovaný kliešť. Aj preto sa ročný výskyt pohybuje okolo 100 prípadov s výnimkou roku 2013, kedy sme na Slovensku zaznamenali až 163 prípadov,“

informuje MUDr. Mária Avdičová, PhD., vedúca Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Uspokojí vás však toto číslo, ak si vás alebo vašich blízkych nákaza nájde a časť leta budete musieť stráviť v nemocničnej izbe?

Vtedy sa už asi nebudete ohrádzať tým, že vaše ochorenie sa nevyskytuje celoplošne, no bude sa vás týkať na sto percent bez ohľadu na to, aké sú čísla a štatistiky. Prečo teda riskovať, keď chrániť sa pred kliešťovou encefalitídou nie je žiadna veda?

foto: iStock

Prevencia v piatich krokoch 

  1. Do prírody noste vhodné oblečenie! Malo by zakryť čo možno najväčšiu časť vášho tela (nohavice, ktoré sa dajú tesne zopnúť pri členkoch, zatvorená obuv, dlhé rukávy, čiapka, …).
  2. Používajte repelenty proti kliešťom!
  3. Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde v zrýchlenej očkovacej schéme dvoma dávkami vakcíny vás dostatočne ochráni už túto sezónu. Tretiu dávku základnej očkovacej schémy následne absolvujete podľa pokynov vášho lekára.
  4. Dôkladne si skontrolujte celé telo aj šatstvo, a to vždy po návrate zvonku. Ideálne je použiť lupu, pretože kliešť môže mať len niekoľko milimetrov. Sústreďte sa najmä na uši, hlavu, krk, podpazušie, pupok, slabiny a nohy, kam kliešte mieria najčastejšie.
  5. Prisatého kliešťa správne vyberte! Uchopte ho pinzetou čo najbližšie pri koži a vykývajte ho zo strany na stranu, kým sa neuvoľní a potom ho len vytiahniteZaobstarať si môžete aj špeciálnu pinzetu, vďaka ktorej sa nemusíte obávať, že by ste kliešťa pri odstraňovaní rozpučili. Ranu vždy vydezinfikujte a v prípade komplikácií vyhľadajte lekársku pomoc. 
  6. Na kliešťovú encefalitídu neexistuje liek

    Kliešťová encefalitída prebieha v dvoch fázach. V tej prvej sa vírus rozširuje z miesta prisatia do lymfatických uzlín a krvou do jednotlivých orgánov tela, kedy pacient pociťuje príznaky pripomínajúce chrípku. 

    Po krátkodobom zlepšení sa ochorenie prejaví v plnej sile. Vírus začne útočiť na nervový systém a mozog, vzniká zápal mozgu a často aj zápal mozgových blán. U pacientov sa môžu objaviť vysoké teploty, neznesiteľné bolesti hlavy, kŕče či ochrnutie,“ popisuje priebeh ochorenia Prof. MUDr. Anna Strehárová, CSc., prednostka Infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice v Trnave.

    Diagnostika kliešťovej encefalitídy sa robí pomocou lumbálnej punkcie, pri ktorej lekári zavedú špeciálnu ihlu do miešneho kanálu a odoberú mozgomiešny mok.

    Ako vyzerá liečba

    Pri potvrdení kliešťovej encefalitídy sa pobytu na infekčnom oddelení pravdepodobne nevyhnete. Keďže na toto ochorenie neexistuje liek, pacienti dostávajú len symptomatickú liečbu, liečia sa iba príznaky ochorenia. Podávajú sa im spravidla lieky na tíšenie bolesti hlavy, lieky proti opuchu mozgu a proti teplote.

    Takýto pobyt v nemocnici môže trvať aj 2 týždne a ani tak nemá pacient zaručené, že sa vráti domov bez následkov. Až 35 – 58 % pacientov trpí tzv. post-encefalitickým syndrómom (bolesti hlavy, únava, znížená schopnosť sústredenia a pamäte, porucha rovnováhy, porucha nálady, porucha reči, obrna …).

    Viac informácii nájdete na webovej stránke www.pozorkliest.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár