Nočné pomočovanie je tretí najzávažnejší komplex našich detí

Beata Móriová 0

Nosenie okuliarov, krivé zuby či sociálne rozdiely – myslíte si, že práve kvôli týmto veciam prežívajú deti najväčší stres?

Niektoré určite áno, avšak podľa prieskumu ani zďaleka netrpia tak, ako detičky, ktoré sa pravidelne pocikávajú. Nočné pomočovanie je tretím najzávažnejším komplexom, ktorým trpia deti vo veku 4 – 10 rokov, hneď po nepríjemnom zápachu a obezite.

Práve zápach býva často spojený s náročným udržiavaním hygieny pri pomočovaní. Na pomoc týmto deťom sa snaží upriamiť pozornosť aj Svetový deň enurézy (nočného pomočovania), ktorý každoročne pripadá na 25. november – sviatok svätej Kataríny, patrónky enuretikov.

S nočným pomočovaním dieťaťa sa už stretlo takmer 80 % mamičiek

O nočnom pomočovaní sa hovorí na verejnosti veľmi ťažko. Nechvália sa ním ani deti, ani ich rodičia. V novembri 2014 realizovala agentúra TNS prieskum na vzorke 200 slovenských mamičiek detí vo veku 4 až 10 rokov, ktorých sa pýtala, aké komplexy trápia ich deti.  Jeho výsledky sú alarmujúce a svedčia o tom, že problém nočného pomočovania detí nie je zriedkavý.
 
Podľa výsledkov prieskumu sa s nočným pomočovaním stretla väčšina mamičiek – len pre 21 % z nich bolo toto ochorenie neznáme. Ostatné sa s ním stretli u svojich detí, u detí kamarátok či známych, alebo u spolužiakov v škôlke či škole. Týmto problémom skutočne trpí množstvo detí – na Slovensku je to až okolo 45 000.

Zápach, obezita a nočné pomočovanie trápia naše deti

Najprekvapujúcejším zistením prieskumu bol fakt, že mamičky detí  označili problém s pomočovaním ako tretí najhorší spomedzi všetkých komplexov, ktoré ich deti trápia. Na prvom mieste uviedli zápach (ktorý môže byť aj dôsledkom nedostatočnej hygieny pomočujúcich sa detí) a na druhom obezitu detí. Až ďalej za nimi sa nachádzali komplexy ako odstávajúce ušká, akné, ráčkovanie, nedostatok financií na výlety, oblečenie, dovolenky, hračky alebo zastaraný mobilný telefón. Na poslednom mieste sa ocitol komplex z nosenia okuliarov, ktoré sa dnes už pomaly stávajú skôr módnym doplnkom ako traumou.

Problém nočného pomočovania treba riešiť

Neodškriepiteľným faktom je, že deti trpiace nočným pomočovaním prežívajú veľký stres z toho, že sa ráno opäť zobudia v mokrej postieľke alebo si opäť vyslúžia výsmech od spolužiakov po obedňajšom spánku v škôlke. Práve to by malo presvedčiť rodičov týchto detí, aby zbytočne nečakali na to, kým problém prejde sám. Pomočovanie síce môže vekom pomaličky ustupovať, ale u 2 % môže pretrvať až do dospelosti. Každé mokré ráno, každá vymenená perina či poznámka spolužiaka (ba niekedy aj dospelého) sa na psychike dieťaťa podpíše veľkými písmenami a ponesie si to so sebou po celý život – zníženým sebavedomím, depresiami, pocitom menejcennosti.

Dieťa môže trápiť aj sociálna izolácia a odlúčenie od kolektívu. Podľa prieskumu by až takmer 80 % mamičiek svoje dieťa neposlalo kvôli pomočovaniu do školy v prírode či na školský výlet.

Hoci väčšina mamičiek by neváhala a navštívila s týmto problémom lekára (či už pediatra, alebo odborníka), 40 % to stále nepovažuje za dôležité. Ide o alarmujúce číslo, keďže za pomočovaním môže byť aj množstvo fyziologických príčin, teda zápalov alebo rôznych anomálií vylučovacieho traktu. Bez lekárskeho vyšetrenia však nie je možné takúto príčinu odhaliť a dieťa naďalej každodenne trpí.

Boj s pomočovaním – ako na to?

Na začiatku je potrebné navštíviť lekára. Ten dieťa dôkladne vyšetrí a na základe výsledkov vyšetrenia odporučí postup liečby. Až 43 % mamičiek v prieskume uviedlo, že im lekár odporučil dodržiavanie režimových opatrení. Ich základom je zaviesť dieťaťu správny pitný režim (teda príjem tekutín hlavne dopoludnia, popoludní už čoraz menej a minimálne 2 hodiny pred spánkom obmedziť príjem tekutín úplne), správny režim močenia (pravidelné časté močenie počas dňa, efektívne vymočenie sa pred spaním), pravidelný a dostatočný spánok, systém motivácie a psychologickej podpory dieťaťa.

Nočné budenie detí, aby sa vycikali, spomína v prieskume až 60 % mamičiek. Pre mnohé z nich je tento spôsob veľmi náročný a unavujúci. Každý večer musia zobudiť svoje dieťa po dvoch – troch hodinách od zaspatia a občas ho doslova odniesť na záchod. Hoci dosiahnu vyprázdnenie močového mechúra a možno sa im podarí zabrániť vycikaniu sa do postieľky, prerušia tým však jeho hlboký spánok. Môže to byť nebezpečné v tom, že pravidelné prerušovanie spánku práve v tejto jeho prvej tretine môže dieťaťu výrazne narušiť celý biorytmus, ovplyvniť pozornosť, výkonnosť a celkovú pohodu. Preto by bolo vhodnejšie prísnejšie dodržiavanie režimových opatrení a zaručenie kvalitného plnohodnotného spánku počas celej noci – dieťa ho totiž na svoj správny vývoj veľmi potrebuje. Ak ani tieto opatrenia dostatočne nepomáhajú, lekár starostlivo zváži aj možnosť medikamentóznej liečby. 

Dá sa to zvládnuť!

Hoci patrí nočné pomočovanie (primárna nočná enuréza) k závažným ochoreniam, s pomocou detského lekára alebo nefrológa sa dá zvládnuť. Je dôležité si uvedomiť, že zbytočné vyčkávanie na deň, keď sa to skončí, je pre dieťa veľmi stresujúce. Je potrebné sa pustiť do boja s pomočovaním čo najskôr, aby sa dieťa mohlo budiť každé ráno s úsmevom na perách i na duši.

Viac informácií nájdete aj na stránke www.suchapostielka.sk, kde si okrem množstva praktických informácií môžete pozrieť aj edukačné video a poradiť  sa odborníkom v poradni.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár