4 dôležité vitamíny. Kde ich nájdete v prirodzenej podobe?

Mária Kopčíková 0

Reklama do nás stále búši, aby sme si kupovali vitamínové preparáty – na lesklé vlasy, na hebkú pokožku, proti únave, na podporu imunity … A našim deťom najmä aby sme nezabudli kupovať rozličné mimozemské vitamínové potvory …

Zdroj: isifa.com

Ak radšej vitamíny papáte v ich prirodzenej podobe, pozrite sa spolu s nami, kde ich môžete nájsť najviac.

Vitamín D

Podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj kostí a zubov. Pomáha tiež udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi. Jeho nedostatok môže spôsobovať mäknutie kostí a krivicu.

Kde ho nájdete: najmä potravinách živočíšneho pôvodu (napr. olej z rybej pečene, treska, platýz, sleď, sardinka, losos). Iba malé množstvo je v mäse, vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch a avokáde.

Vitamín A

Je dôležitý pre normálny rast a vývoj tela. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu pigmentu citlivého na svetlo, ktorý je dôležitý pre zrak. Nedostatok vit. A môže viesť k degenerácii očných tkanív.

Zdroj: isifa.com

Kde ho nájdete: v oleji z rybej pečene, v morských rybách, v pečienke, mlieku, vaječnom žĺtku, v zelenine a ovocí – mrkva, brokolica, melón, šalát, špenát, marhule.

Vitamín C

Je významným antioxidantom, chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je významný pre hojenie rán a podporuje tvorbu bielych krviniek. Jeho nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti voči infekciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.

Kde ho nájdete: najmä v ovocí a zelenine, napr. kivi, citrusové plody, čierne ríbezle, jahody, jablká, broskyne, zelené korenie, petržlen, guáva, brokolica, ružičkový kel, kapusta, kyslá kapusta, zemiaky, paradajky, paprika.

Vitamín E

Je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant je zodpovedný za normálny vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervovej a tráviacej sústavy.

Zdroj: istockphoto.com

Kde ho nájdete:  predovšetkým v potravinách rastlinného pôvodu, rastlinných olejoch, orechoch – vrátane lieskových, mandliach, fazuli, cereáliách, zelenine, kapuste, špenáte, pšeničných klíčkoch. Dôležitým zdrojom sú rastlinné oleje, celozrnné produkty a listová zelenina.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Pridaj komentár