3 dôležité minerály – kde ich nájdete v prirodzenej podobe?

Mária Kopčíková 1

Vápnik, zinok, železo. Stále nám niekde chýbajú, sledujeme reklamu, ktorá nás vyzýva piť mlieko od slovenských kravičiek papať kopu výživových doplnkov, aby sme nestrádali a mali primeranú hladinu všetkým minerálov.

Tak kde nájdete tie najznámejšie minerály?

Zdroj: istockphoto.com

Vápnik

 je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Vďaka nemu sa nám dobre vyvíjajú zuby a kosti. Je nenahraditeľný pre správnu činnosť svalov, prenos nervových impulzov a zrážanlivosť krvi.

Kde sa vápnik prirodzene vyskytuje: 

  • Zelenina – brokolica, kel, kaleráb, špenát, čínska kapusta alebo pór, či ružičkový kel,
  • Mak
  • Strukoviny – sója, fazuľa, šošovica,
  • Orechy – lieskové a vlašské orechy, mandle,
  • Mlieko a mliečne výrobky (tvrdé syry, najmä syr parmezán), pre veľa ľudí sú však vhodnejšie zakvasené mliečne výrobky – jogurty, zákvasy,
  • Celozrnné obilné výrobky, ľanové a sézamové semená a vňate,
  • Morské ryby, najmä losos, tuniak, prípadne sardinky,

Zinok

je prvok, ktorý sa vyskytuje skoro vo všetkých orgánoch, no najvyššiu koncentráciu má v hormóne inzulín a významne rozhoduje o regulovaní metabolizmu cukrov v ľudskom organizme. Zinok tvorí jadro inzulínovej molekuly.

Poruchy tohto mechanizmu spôsobujú jednu z najčastejších chorôb cukrovku. Zinok aktivizuje vyše 100 enzýmov trávenia a metabolizmu. Reguluje pH v organizme, podporuje imunitný systém, pomáha v prevencii nachladnutia, chrípky, a iných infekcií. Urýchľuje liečenie rán, zranení, pooperačných rán a jaziev a pomáha liečiť anémiu.

Zdroj: istockphoto.com

Zdroje zinku: 

  • Obilniny – žitné klíčkové vločky, pšenica, pšeničné otruby, múka, chlieb,
  • Prírodná ryža, strukoviny – fazuľa, hrach, sója,
  • Semienka – tekvicové, slnečnicové, orechy,
  • Mäso – hovädzie a bravčové, vaječný žĺtok, huby, hydina, ryby.

Železo

 má v našom tele kľúčové postavenie, a to kvôli jeho práci v najcennejšej tekutine, v krvi.  Hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.

Železo v potrave: 

  • Mäso – hovädzia a teľacia pečeň, hovädzie, jahňacie mäso, ryby,
  • Orechy, sezam, ľan, mak, kokos,
  • Semená slnečnice, tekvicové semená,
  • Hrozienka, sušené marhule,
  • Pšeničné klíčky, otruby, strukoviny,
  • Listová zelenina, špenát, pažítka a petržlenová vňať,
  • Melasa,
  • Čierne ríbezle, brusnice, šťava zo sliviek.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 4,20 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Komentáre k článku

Pridaj komentár