Ako a z čoho sa dá variť pre celiatikov

Mária Kopčíková 6

predošlom článku sme sa zamerali na všeobecné informácie o tom, čo môžu a nemôžu jesť celiatici. Dnes vám ponúkame skúseností mamín celiatikov a aj tých už dospelých, ako sa so svojou diétou popasovali, aké majú obľúbené tipy potravín – prosto nejaké základné know – how pre tých, ktorí sú so stravou pre celiatikov ešte len na začiatku.

celiakia, celiaticka dieta
shutterstock

Príspevok na stravu od ÚPSVaR

Keďže celiakia je zaradená v zozname chorôb, pri ktorých má človek nárok na peňažný príspevok od štátu – ako kompenzáciu zvýšených nákladov, vedzte že požiadať oň môžete na mieste príslušnom Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.

Michaela Smolejová Macková, ktorá má dcéru celiatičku, hovorí: „príspevok nie je žiadna sláva, ale predsa. Stačí mať lekársku správu od odborného lekára – detského gastroenterológa. Treba ísť na UPSVaR a tam bez problémov dostanete preukaz ZŤP, na ktorý sa viaže nemálo výhod (cestovanie, vstupy). Na úrade vám pomôžu vypísať žiadosť.“

Podobnú – teda bezproblémovú skúsenosť má väčšina ľudí. Na príspevok majú nárok aj dospelí celiatici, ale len pokiaľ ich príjem nepresahuje určitú hranicu.

Bez múky to nejde?

Veľa ľudí si život a jedlo bez múky nevie predstaviť. Celiatici a maminy, ktoré doma varia bezlepkovo však hovoria, že to ide, len treba mať prax. Pani Vierka hovorí:  „Skoro všetky koláče sa dajú upiecť bezlepkové, treba zabudnúť na kysnuté cesto – to je strata času. Každý nový recept je pokus – omyl. Mimoriadne chutná pri pečení je amaranthová múka, ktorú je bežne dostať v supermarketoch.“  

shutterstock

Pani Michaela pridáva skúsenosť: „väčšinu omáčok či polievok som začala zahusťovať maizenou alebo postrúhaným zemiakom. Zvykli sme si na to všetci. V súčastnosti okrem chleba a pečiva varím pre celú rodinu rovnaké jedlo.  Veľmi sa u nás osvedčili napr. aj „kauflanďácke“ ryžové rezance a moja dcéra zbožňuje hovädziu či kuraciu polievku s ryžou, ktorú normálne odváram ako cestovinu.

Aké výrobky celiatici nakupujú

Celiatici obvykle nenakupujú bezlepkovú múku a cestoviny v bežných obchodoch, ale na predpis od gastroenterológa. Obvykle je možné vypísať recept na tri mesiace vopred. Na kilogram múky sa dopláca cca 1 EUR.

Pani Vierka hovorí: „Ja dávam predpisovať múku od slovenského výrobcu Novalim, som s ňou spokojná a je aj lacnejšia. Na recept sa dá predpísať aj múka od firmy Schär, ktorá je podstatne drahšia. Pri nákupoch treba podrobne študovať zloženie, nakoľko rozdiel môže byť aj v práškoch do pečiva – niektoré obsahujú kukuričný škrob, iné pšeničný. Rovnako e to napr. s práškovým cukrom, do ktorého sa pridáva protihrudkujúca látka – opäť kukuričný alebo pšeničný škrob. A niekedy je tam iba uvedené, že protihrudkujúca látka E voľakoľko a to je už pre neznalca problém. Takýto cukor radšej nekupujem.“  

Ľubka Bazárová ponúka ich rodinný výber: „Klasika múka je PROMIX UNI, s tou môžete urobiť všetko, od ciest, cez koláče, atď. Potom berieme Schär MIX C, ktorý je vhodný na koláče, cestá. Schär MIX D je múka na chlieb, múka FARINA je vhodná na cestá na halušky, pirohy. Pozor tiež na korenia, vegetu, kečupy, rôzne dochucovadlá. Vegetu kupujeme značku Dobrota. Bujón sypký alebo v kockách značku Wurzl. Kečupy a horčice značka Snico. Na zahusťovanie omáčok a spol. klasický Gustin. Čo sa týka šuniek, salám, syrov, vždy, podotýkam VŽDY treba čítať zloženie. Zaberie to čas, ale istota je istota. Vo väčšine obchodov už nájdete označené bezlepkové výrobky, a niekde pri chladiacich boxoch aj zoznamy s prirodzene bezlepkovými výrobkami.“

Pani Michaela ešte dodáva: „veľa výrobkov som pred 4-5 rokmi používala od firmy Schär, ale už sú dostupné napr. aj v TESCO chleby, aj bagetky mávajú. Čo sa týka múky a cestovín, mojej dcére chutili tie zn. Novalim. Tie sú cenovo celkom dostupné a majú aj strúhanku.“

Bezlepkové výrobky by mali byť jasne označené prečiarknutým klasom.

Iná strava – väčšie náklady

Už sme spomenuli, že na tento typ diétnej stravy je možné dostať finančnú kompenzáciu. Ako to ale vidia samotní celiatici, resp. maminy, ktoré musia variť zdravo, chutne a pritom sa zmestiť do istého rozpočtu.

Celiatici odporúčajú kúpiť si domácu pekáreň a chlieb piecť doma. Je to podľa nich lacnejšie, než kupovať hotové výrobky. To je možno základné odporúčanie.

Vierka hovorí: „čo sa výdavkov týka, keď si zoberiem, že na mesiac si dám predpísať 10 kg múky, na ktorú doplácam okolo 1 – 2 EUR a 2 kg cestovín – na každé balenie (500g) sa tiež dopláca okolo 1 EUR, tak to nie je až tak veľa.“

Ostatní naši respondenti sa zhodli v názore, že je síce fajn, že finančný príspevok majú, ale nakupovať bezlepkové potraviny je celkom nákladné a ako uviedla jedna z nich: „takúto sumu na mesiac na bezlepkové potraviny? Možno by sa dalo, ale pri týchto sumách? Nebyť toho, že mama vie piecť úžasné bezlepkové chleby a celkovo variť chutne a lacno, tak si neviem predstaviť, že by sme kupovali 4 buchtičky za 3 EUR. Síce sú výrobky od Schär fajn, ale tá cena … Bohužiaľ, na Slovensku sú ceny ešte stále dosť vysoké. My sme si zvykli, hold musí si človek vedieť poradiť, keď nemá na výber.“

Jarka Marcinková hovorí, že podľa jej skúseností je finančná pomoc nafúknutá bublina, ktorá vôbec nezodpovedá realite. Žijem v Nemecku a potraviny pre celiatikov tu stoja presne toľko, ako na Slovensku s „finančným príspevkom“. Niekde je proste chyba.“

shutterstock

A podobnú skúsenosť má aj ďalšia mamina: „najsmutnejšou vecou je, že už rok som v zahraniční a výrobky napr. od firmy Schär sú o viac než polovicu lacnejšie než na Slovensku. Tu sú ceny bezlepkových potravín porovnateľné s normálnymi potravinami.“

Každý z nás si prispôsobuje svoje nákupy vlastným požiadavkám a predstavám o vhodnom a pestrom stravovaní – a tiež vlastnej peňaženke. Celiatici majú výber skomplikovaný svojou diagnózou – a tiež zrejme musia zvažovať, čo kúpia hotové a čo sa pokúsia urobiť si vlastnoručne. Pri zhliadnutí niekoľkých webov ponúkajúcich bezlepkové potraviny pre mňa osobne by rozhodovanie bolo jasné … napr.:

Sójový jogurt biely                              125g                1,2 EUR

Sušienky pohánkové jahodové              200g                1,93 EUR

Pohánkové musli                                 375g                3,5 EUR

Vanilkový koláčik s hrozienkami           210g                 3,2 EUR

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (8 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Komentáre k článku

  1. Medzi bezlepkové potraviny patrí: všetko ovocie a zelenina, zemiaky, mäso, vajcia, tuky, strukoviny (najmä šošovica, fazuľa, hrach, cícer), bezlepkové obilniny (pšeno, pohánka, quinoa, ryža, kukurica, amarant). Našemu drobcovi varíme najmä zeleninové vývary a najradšej šošovicovú polievku. Sladkosti a nejaké tie bezlepkové potraviny objednávame z celia.sk nakoľko majú chutné potraviny za naozaj dobré ceny v porovnaní s cenami v lekárňach..

  2. Môjmu 12 ročnému synovi teraz diagnostikovali celiakiu…dávame pozor predpisujeme a pečieme pečivo doma…sám syn mi povedal ked videl že za 3 rožky sme dali 3€ že to nemyslíš mamka vážne….fakt je to hrozitánsky predražené a myslím si že to je tak lebo čo iné ostáva ľuďom s týmto problémom čo to stojí 1 či 5€ musí to kupiť a obchodníci sa z toho tešia jak zarábajú…na chorých…no čo už snáď to tu raz bude lepšie…

  3. Váš komentárna Slovensku ceny bezlepk.potravin vobec nie su porovnatelne s obycajnymi,ale su riadne predrazene aby sa dalo nechutne zarobit aj na chorych,ked to na normalnych nejde.napr.2 bagety za vyse 5 eur tak to je vrchol.samozrejme prazdne bagety.je to sice firma schar ale to co ponuka napr.tesco od inych vyrobcov tak za tie tvrde suche peciva by bol aj hriech dat peniaze.

  4. Len pre info – aj celiatici si mozu urobit jednoduche kysnute cesto. Taka knedla alebo parene buchty z muky od Scharu – Mix B su uplne perfektne. Mnam…. smile

Pridaj komentár