ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
utorok 26.09.2017 | meniny má Edita  
Detské chorobyBrucho

5 zásad, aby sme sa vyhli salmonelóze

 kika/redakcia   11.04.2017   0

Salmonelóza je akútne bakteriálne hnačkové ochorenie, ktoré sa prejavuje nevoľnosťou, zvracaním, horúčkou, kŕčovitými bolesťami brucha, prudkými vodnatými stolicami často zelenkastej farby.

Nákaza sa môže prejaviť už 6 hodín po konzumácii nakazenej potraviny - kontaminovaného mäsa alebo výrobkov, ktoré obsahujú nedostatočne tepelne spracované vajcia. Inkubačná doba je 6 - 72 hodín.

 

 

Shutterstock

 

Je niekoľko zásad, ktoré je dobré dodržiavať ako prevenciu pred týmto nepríjemným ochorením:

Čistota pol života

Základom je umývanie rúk – po každom použití toalety, pred každou manipuláciou s jedlom, aj počas prípravy jedla.

Umyté a čisté musia byť aj všetky pracovné plochy a náradie, ktoré používame na prípravu jedla, predovšetkým dosky na krájanie. Napríklad tam, kde krájate surové mäso, by ste nemali krájať aj zeleninu do šalátu, to isté platí aj pre nožík, ktorým krájate najprv mäso a potom zeleninu, ideálne je používať na všetko dosky a nože zvlášť.

Stačí minimálny kontakt, aby sa mikroorganizmy preniesli do jedla. Kuchyňu by sme mali zabezpečiť pred hmyzom, hlodavcami, inými zvieratami.

 

 

Viem, čo jem a pijem

Kupujte mäso a vajcia len z overených zdrojov. Používajte vždy iba pitnú vodu (aj ľad môže byť kontaminovaný). Ovocie a zeleninu dôkladne umyte, hlavne, ak ich jete surové. Slepačie vajcia v jedlách dôkladne tepelne spracujte.

Nepoužívajte potraviny, ktorým uplynul dátum spotreby. Vyberajte si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnými postupmi (ako napríklad pasterizované mlieko).

Separujte už v chladničke

Potraviny udržiavajte v chlade, v primeraných obaloch. Surové mäso oddeľte od ostatných potravín, ideálne v uzavretých kuchynských nádobách, aby ste zabránili kontaktu medzi surovinami a už pripraveným jedlom.

Jedlo dôkladne uvarte

Do stravy zaraďujte minimum tepelne neupravených jedál. Ak chcete mať istotu, že potraviny sú bezpečné, varte pri teplote nad 70 °C. Pri tejto teplote sa zabíjajú takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy.

Jedlá, ako sú napríklad polievky a vývary, priveďte do varu a presvedčte sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 °C. U mäsa a hydiny sa presvedčte, či je šťava číra a nie ružová. Ideálne je používať teplomer.

Čo nezjete, rýchlo do chladničky

Uvarené jedlo nenechávajte viac ako 2 hodiny pri izbovej teplote. Rýchlo schlaďte všetky uvarené potraviny a následne uchovajte v chlade, neskladujte ich ale príliš dlhú dobu, a to ani v chladničke. - Nerozmrazujte potraviny pri izbovej teplote, rozmrazené potraviny opakovane nezmrazujte

zdroj: uvzsr.sk

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.7 z 5. Celkom 3 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Najčítanejšie
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised